Pořád to slyšíme: Je islám slučitelný s našimi hodnotami? S hodnotami naší civilizace?

Můj Bože! Nemůže snad ani být blběji položená otázka!

Především – jaký islám? Sunnitský? Šíitský? Vahábistický? Islám Kemala Atatürka, který se snažil převzít od neislámské Evropy své doby úplně všechno, až po tvar klobouku, anebo islám Islámského státu, který chce Evropu pokud možno zničit?? Islám v Kataru, jehož panovník sám financoval pro své křesťanské gastarbeitery stavbu katolického kostela – anebo islám v sousední Saúdské Arábii, jež pokládá za zločin i soukromou křesťanskou modlitbu za uzamčenými dveřmi hotelového pokoje a organizuje náboženskou policii, která pokoje šmíruje, aby takový zločin zjistila? A jak to bylo s hodnotami mezi muslimskými Bosňáky, kteří s přesvědčením bojovali za katolického císaře a jeho vládu – a katolickými Čechy, kteří bojovali v legiích proti němu?

Korán je jenom jeden, ale islám rozhodně není žádná jednolitá, centrálně organizovaná a názorově jednotná masa.

A stejně tak i na druhé straně: kdo jsme to my? Co jsou to naše hodnoty? Rozvody, potraty, LGBT? To jsou možná hodnoty pro většinu mých spoluobčanů – ale rozhodně ne pro mě jako křesťana; v těchto věcech se téměř úplně shoduji s islámem – a téměř vůbec ne s civilizací, ve které žiji.

Myslím, že naše hodnota je především svoboda. Ale jak dlouho trvalo naší civilizaci, než se k ní přiblížila! Jak je to dávno, co byli i ve státě, ve společnosti, kde žiji, lidé mučeni, vražděni, šikanováni, trýzněni jen pro své názory a pro své přesvědčení! Ještě žijí mezi námi lidé, kteří to zažili.

Naše hodnota je svoboda. A rovnost všech občanů před zákonem, to islám prakticky nikde, kde je u moci, neuznává.

Ale jak je tato svoboda a rovnost občanů ohrožena! Ve Francii, která se – velmi komické! - považuje za maják svobody, jsou lidé zavíráni za to, že si oblékli tričko propagující rodinu tvořenou otcem, matkou a dětmi. A teď dokonce prohlašují za součást „republikánských“ (rozuměj: jakobínských) hodnot, že ženy na pláži musejí ukazovat nahá stehna: pokud nechtějí, platí pokutu.

Nahá stehna u moře – nedílná součást hodnot naší civilizace.