Je opravdu „zajímavé“ sledovat, jak americký prezident elekt Donald Trump sestavuje svou vládu (v USA, jak je známo, neexistuje úřad premiéra a prezident si vládě předsedá sám).
Energetiku Trump zřejmě nepovažuje za moc důležitou: použil toto ministerstvo k tomu, aby uklidnil jedno z křídel Republikánské strany. A ať je, jaký chce, urážlivý není: Rick Perry dělal všechno pro to, aby se Trump prezidentem USA nestal; považuje ho (anebo jen považoval?) za „rakovinu konzervatismu“ a „jedovatou směs demagogie, hanebnosti a hlouposti.“ Když tato směs a rakovina vyhrála volby, Perry řekl, že by chtěl být ministrem v její vládě; a rakovina a směs demagogie a hlouposti mu vyhověla a dala mu Ministerstvo energetiky – tedy úřad, o kterém se Perry už dříve vyjádřil, že by se měl zrušit... Převzetí ministerstva asi bude znamenat velkou čistku mezi úředníky, neboť Perry ani trochu nevěří na globální oteplování.
Skutečný odborník na energetiku, Rex Tillerson, nyní ředitel společnosti Exxon Mobil, má být pro změnu ministrem zahraničí, tedy pokud ho schválí i Senát,kde mají republikáni, jak známo, těsnou většinu. Právě coby ropný byznysmen uzavřel Tillerson s ruskou státní společností Rosněfť řadu vzájemně výhodných kšeftů, jejichž kvalitu Vladimír Putin ocenil i státním vyznamenáním... Kdyby si Kreml mohl mezi republikány vybrat, jistě by nechtěl za ministra zahraničí nikoho jiného: Tillerson se vyslovil i proti sankcím za okupaci Krymu a napadení východní Ukrajiny. Ředitel ruského vládního Ústavu USA a Kanady Valerij Arbuzov oceňuje, že se Tillerson nenakazil „rusofobií jako prakticky celá politická elita USA“. Putin diplomaticky mlčí, ale jeden z jeho zahraničněpolitických poradců Jurij Ušakov už se moc hezky vyjádřil, že „Tillersona zná v Moskvě každý“.
A co my?
Můžeme se dohadovat, že Tillerson bude ochotný přijmout něco jako „ruskou sféru vlivu“, to znamená dát Rusům volnou ruku k ovládnutí východní Evropy – jen po hranice bývalého SSSR? Nebo včetně někdejší Varšavské smlouvy? „Milí spoluobčané! Zpráva, že budoucí prezident USA Trump si vybral za ministra zahraničí Rexe Tillersona, zřejmě znamená, že se Evropané budou muset o svou bezpečnost postarat sami. Prosím vás, vyřiďte jim to,“ požádal nás na svém facebookovém profilu český exsenátor Daniel Kroupa...
Ale ve vojenském a bezpečnostním smyslu přece žádní Evropané neexistují. Každý evropský stát si řeší bezpečnost sám. Obě evropské jaderné velmoci ji mají zajištěnu jaderným odstrašením. A zda by pomohly v případě krize jiným Evropanům, je pochybné; členství v NATO nic neznamená; Francouzi už jednou v dějinách předvedli, že smluvní závazek vojenské pomoci jsou ochotni porušit s lehkým srdcem.
Z malých evropských zemí disponují armádou schopnou opravdu účinně bránit vlastní území před agresí někoho silnějšího jedině Řekové (krize nekrize, na armádě se v Řecku nešetří) a snad i Poláci. Rozhodně ne pobaltské země. A ani Německo by se bez Američanů nebylo schopno ubránit případné agresi. Některé další národy jsou nyní v takové duchovní situaci, že případného agresora, kdyby přišel, by uvítali chlebem a solí. A zdravicí Miloše Zemana.