Hlasatelky & hlasatelé televizních zpráv to na zpravodajském okruhu ČT24 opakují co hodinu či půlhodinu: zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se zlepšuje. Má prý virózu. Při otevírání komory s korunovačními klenoty prý působil, říká nám televize veřejné služby, „unaveně a nejistě“. Odemykání sedmero klíči bylo Českou televizí zprostředkováno v přímém přenosu, takže Zemanovu velice silnou indispozici mohl vidět každý. Motal se, vrávoral, měl potíže s orientací – prostě typické příznaky lehké virózy. A jak dosvědčili někteří přítomní (jiní to nepopřeli), z pana prezidenta to táhlo jako ze sudu.

Štamperličku slivovice si rád dal i Zemanův předchůdce Václav Klaus – opilého jej neviděl nikdo nikdy. Docela rád se něčeho dobrého napil i Václav Havel – ale nikdy se nestalo, že by kvůli alkoholu nemohl plnit řádně své prezidentské povinnosti. Zato Miloš Zeman se ožral jako prase už v den svého zvolení do čela státu, oči mu plavaly, tvář mu zbrunátněla, a v přímém přenosu sebou řízl na schodišti České televize: prý nemocný palec na noze. Nyní tedy lehká viróza.

Nemyslím si, že Miloš Zeman je alkoholik, tak zlé to s ním snad ještě není, většinou je totiž střízlivý – ale je to docela prostě opilec, člověk, který neumí zvládat své chuti & choutky, zejména když má radost.

Ale ještě horší než chlastometr na Hradě je pro náš národ vědomá manipulace zprostředkovaná Českou televizí vůbec poprvé v tomto rozsahu a s touto drzostí od listopadu 1989. Co manipulace – jasná lež! Jestliže televize veřejné služby papouškuje pouze zprávu prezidentovy mluvčí o viróze, aniž by řekla, že je to zpráva prezidentovy mluvčí, a ničím jiným si ji neověřuje, naopak ji předkládá svojí autoritou televize veřejné služby jakožto zprávu objektivní – a ani se nezmíní, že v tištěných i internetových médiích by už byly publikovány i jiné, zcela odlišné informace: potom Česká televize lže. (A pokud by to snad někomu přece nestačilo, ještě o viróze krátce promluvila manželka pana prezidenta, odchycená na dostihu...) Jak říkám: vymývání mozků, a to poprvé v tomto rozsahu a s touto drzostí od listopadu 1989. Otevírání korunní komory na Hradě pražském v květnu 2013 je zásadní zlom v polistopadových dějinách našeho státu: první případ zcela totalitního způsobu na obrazovce zpravodajství média veřejné služby.

Technika mediální manipulace patří do oblasti jemné techniky & mechaniky... Miloš Zeman, sdělila ještě prezidentova mluvčí, prý považoval odemykání korunovačních klenotů za tak důležité, že je absolvoval i s virózou; tento výrok už byl ve zpravodajství České televize citován jen jako výrok prezidentovy mluvčí, ne jako nesporný fakt... Ale kdyby byla televize poctivá, musela by dodat, že stejně důležitá pro pana prezidenta byla i oslava na ambasádě Ruské federace: tu absolvoval tentýž den, tedy taky s virózou... Možná by vůbec jenom stačilo uvést, že před otevíráním sedmerem klíčů Miloš Zeman slavil na ruském velvyslanectví. Jenom to, nic víc. A divák už by si to dal do souvislosti.