„Na rozdíl od jiných případů, tentokrát je únosce znám,“ řekla, a to po právu, poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) o rozhodnutí norských orgánů péče o dítě, které vyňaly oba bratry Michalákovy z rodičovské odpovědnosti jejich biologické matky a současně rozhodly o adopci Davida, mladšího z bratrů, norskou pěstounskou rodinou. Připomeňme, že vyšetřování norské policie důvody, které vedly k odebrání dětí matce, vůbec nepotvrdilo, ale děti přesto zůstávají již čtvrtý rok u pěstounů... Jitka Chaláková vyzvala vládu, aby jednala, a to okamžitě, „nikoli až za rok a půl“. Byl by to jistě velmi nepříjemný pocit, kdybychom žili v zemi, jejíž vláda není schopna se účinně zastat svých unesených občanů.
Kdo jedná, je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD); postup norských úřadů charakterizoval nediplomatickým slovem „nehoráznost“ a povolal si velvyslankyni Norského království, aby jí tlumočil, jak řekl, „své rozhořčení“.
Při jednání na vládní úrovni v dubnu Norové adopci vyloučili, v říjnu o ní rozhodli. Norská ministryně pro rodinu i norská velvyslankyně v Praze opakovaně ujistily, že medializace kauzy nemůže být důvodem odebrání dětí – a nyní, jak upozornila poslankyně Chalánková, právě medializaci kauzy uvádějí norské orgány jako jeden z důvodů pro odebrání rodičovských práv...
Norsko je pro nás stále ještě synonymem spořádané, slušné, férové, fungující a hlavně bohaté země. Za pár dní právě Norsko vyhlásí, komu jeho parlamentní komise udělí nejprestižnější světové humanitární ocenění – Nobelovu cenu za mír. Ale také je to země, která – a zdaleka nejen v tomto případě – krade děti (jichž samy norské ženy rodí velmi málo), která na oficiální úrovni lže a pohrdá jinými národy.
Peněz z ropy mají Norové ovšem stále velmi mnoho a rozdávají je velkoryse... „České Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo ukončit spolupráci s Norskem,“ řekla také Jitka Chalánková, „protože není možné, aby čerpalo norské peníze na zavádění podobného systému i u nás.“