Svět internetu

Youtubeři – to slovo jsem poprvé slyšela před rokem, když ho Marek Eben zmínil v soutěžním pořadu Star Dance. Netušila jsem, co znamená. Podruhé jsem na něj narazila nedávno při náhodné četbě časopisu Perpetuum. Když jsem tento fenomén blíž prozkoumávala, zjistila jsem, že se jedná o lidi, kteří natáčejí svá videa a zveřejňují je na serveru YouTube. Videa jsou rozličné kvality či spíš nekvality. Vtip spočívá v tom, že některé z nich sledují tisíce lidí, z čehož vyplývá, že youtubeři mají (v Česku zejména mezi mladými) hodně velký vliv. A za druhé – pokud si videa nechají zpoplatnit reklamou, vydělají si takto tisíce, desetitisíce, v některých případech i statisíce korun.

A která videa jsou populární? Ta nejbláznivější a nejhloupější, na kterých si aktéři „uříznou“ ruku, dělají nejrůznější kraviny, vyprávějí vcelku banální příběhy... Našla jsem článek na stránkách Českého rozhlasu, kde se píše (http://www.rozhlas.cz/zpravy/technika/_zprava/1458246): „Anglofonní internet je přece jenom takový dospělejší, tak se tam mohou profilovat i různé YouTube kanály, které jsou specializovanější. Zatímco u nás mají nejvyšší návštěvnost většinou hudební klipy, videa počítačových hráčů a další obsah spíše pro teenagery.“ Ach, zase jedna rána pro české publikum.

Jaký jsem z toho učinila závěr? Především si říkám, jestli neděláme něco špatně. Na mysl mi přišel právě Skleněný kostel. Kolik kvalitní práce je tady odvedeno! Relevantní články, za kterými stojí hodiny práce – a to všechno nejen bez statisíců, desetitisíců a tisíců, ale vlastně úplně bez koruny. Chápu, že zde nejsou reklamy – a je to jistě dobře. Chápu, že mnozí lidé sem píšou z křesťanské lásky a s nadějí na odměnu v nebi. Ale taky chápu a vy jistě taky, že i autoři Skleněného kostela potřebují něco jíst, někde bydlet a něco si oblékat.

A tak vás prosím (a je to moje vlastní iniciativa, František Schildberger mě k ničemu nenaváděl, a dokonce jsem moc zvědavá, jestli tento text vůbec vyvěsí), abyste se zamysleli, zda vám články na Skleněném kostele byly někdy nápomocné či užitečné. Jestli vás někdy potěšily, pobavily, pomohly vám zorientovat se v dění okolo vás. A jestli ano, popřemýšlejte, jak byste tuto službu mohli ohodnotit. Finanční podporu pak můžete poslat na číslo účtu: 2400201943/2010.

Díky za redakci Skleněného kostela!