OTEVŘENÝ DOPIS PREZIDENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Thư ngỏ gửi Tổng thống Cộng hòa Séc nhân chuyến thăm Việt Nam từ 7-10/6/2017. (Bản tiếng Việt sẽ được dịch bổ sung sau)

Dopis zaslán velvyslanci České republiky v Hanoji, prezidentovi Miloši Zemanovi na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., přes www.hrad.cz (napište prezidentovi), ČT 24 a Aktualne.cz

 

Vážený pane prezidente,

Obracím se na Vás s prosbou týkající se Vaší právě probíhající návštěvy Vietnamské socialistické republiky. Dnes, v jejím prvním dnu, jste se zmínil ve svém projevu o ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi a možnostech vzájemných investic. Věřím, že ekonomické zisky a investice upevňují vztahy obou zemí. Popřál jste vietnamským vládcům a „přátelům“ velký růst ekonomiky. „Přátelé si mají říkat nepříjemné věci. Chceme-li podporovat turistický ruch, je dobré, aby pro české občany byla zrušena krátkodobá turistická víza.“ V této souvislosti bych si Vám dovolila připomenout nepříjemná fakta o porušování lidských a občanských práv ze strany vysoce postavených vietnamských představitelů.

Jak jistě víte, vietnamští občané pod vedením Komunistické strany Vietnamu nemají možnost svobodně vyjadřovat své názory, internet je cenzurován. Svoboda náboženství a shromažďování je omezována. Ve Vietnamu je v současné době kolem dvou stovek politických vězňů.

V dubnu roku 2016 vypukla ve středním Vietnamu ekologická katastrofa způsobená firmou Formosa. V jejím důsledku ztratily tisíce lidí zaměstnání a jejich děti přestaly chodit do školy kvůli finančním problémům rodičů. Bloggeři, kteří psali o této katastrofě a upozorňovali na její dlouhodobé ekologické a sociální důsledky, jsou ve vězení. Mezi nimi patří blogerka Mẹ Nấm (Mother Mushroom), bloger Nguyễn Văn Hóa a další. Lidé z Quỳnh Lưu, Nghệ An, kteří byli přímo postiženi důsledky katastrofy, nedostali žádné odškodnění. Když podali žalobu, byli státními orgány brutálně mláceni a pronásledováni.

O tom, že v tradici zahraniční politiky České republiky je respekt k lidským právům a lidské důstojnosti, k hodnotám jako je demokracie, svoboda, nemám pochyb. Prezident Václav Havel podepsal v roce 2007 petici iniciovanou občanským spolkem Van Lang požadující osvobození vietnamského katolického kněze Nguyễn Văn Lý. Byl podmínečně propuštěn z vězení v roce 2016. Je stále pod přísnou kontrolou vietnamských úřadů kvůli svým aktivitám a svému boji za demokratický a svobodný Vietnam. Politická atmosféra se ve Vietnamu doposud nezměnila k lepšímu přes veškeré snahy domácích i zahraničních občanských iniciativ.

Jsem členka spolku Van Lang (www.vanlang.eu), který se angažuje za občanskou společnost a lidská práva především ve Vietnamu. V době, kdy jsem byla ve výkonném výboru spolku, byla moje rodina obtěžována a zastrašována vietnamskou tajnou službou. V této situaci nejsem sama. Jako občanka České republiky pocházející z Vietnamu Vás proto žádám, abyste

1. se při debatách a setkáních s vietnamským prezidentem a generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu zmínil o porušování lidských práv ze strany vietnamské vlády vůči vietnamským občanům, a požádal ho, aby byli všichni vietnamští političtí vězni propuštěni na svobodu;
2. se zmínil o případech občanů České republiky, kteří se angažují v oblasti lidských práv ve Vietnamu a kteří byli a případně doposud jsou pronásledováni vietnamskou tajnou službou řízenou vietnamským velvyslanectvím v Praze a tj. na území České republiky.

Věřím, že i s malým zpožděním se k Vám dostane můj dopis. Jako občance České republiky mi velmi záleží na tom, aby prezident mé země prezentoval plnohodnotnou tvář České republiky a nedával přednost ekonomickým zájmům před základními hodnotami společnosti jako je svoboda a demokracie. Jsem přesvědčena, že lze mít diplomaticky vyvážený vztah s Vietnamem, aniž by Česká republika musela obětovat své tradice zahraniční politiky.

Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů při návštěvě Vietnamu!

S úctou,

Ngô Thị Thúy Vân
Praha
Česká republika

K dopisu se připojí
1. Nguyễn Cường, Praha, Česká republika
2. Đỗ Xuân Cang, Praha, Česká republika
3. Đoàn Hòa, Jihlava, Česká republika