No, tak je to za námi. Vyhrál lepší z obou kandidátů, a to o 958 655 hlasů. Jeden z nich byl i ten můj.
Čtrnáct dní mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby jsem prožil ve stresu – a ve snaze přispět, podle svých možností, k vítězství Petra Pavla. Hlavně aby nezvítězil Andrej Babiš! Hlavně aby nezvítězil Andrej Babiš!!!
Ocenil jsem, když po prvním kole, ve kterém uspěla méně, než jí slibovaly průzkumy veřejného mínění, měla Danuše Nerudová odvahu říct, že Babiš je „velké zlo“.
Je třeba jasně říct, že nenávist, agresivitu a lhaní, vyvolávání strachu a rozeštvávání lidí vnesl do volebního boje Andrej Babiš, ne Petr Pavel.
Zlo, které Andrej Babiš představuje, porážkou v prezidentské volbě neskončilo ani nezmizelo a při první příležitosti se znovu projeví. Všude se teď mluví o nutnosti zasypávání příkopů a sjednocení národa. Dobře, ale není rozumné zapomenout na to, kdo tyto příkopy vytvořil a kdo v jejich hloubení viděl svůj prospěch.
Prezidentské volby jsou za námi. Vyhrál ten lepší, dostal 58,32 % hlasů. Vyhrál ten lepší, díky Bohu za to. Vyhrál ten lepší, jsou dobré důvody, proč si ho vážit.
Ale není zdaleka ideální. Není proč ho uctívat, je proč sledovat ho kriticky a s pozorností. Baseballovou čepičku s nápisem „generál“ určitě nosit nebudu.