Obsahem dnešního prvního čtení (Sk 10, 25–26.34–35, 44–48) a žalmu (Žl 98) je radost z obrácení a ze změny v životě pohanů – nevěřících. Mám radost, když se někdo napraví? Každý člověk je Bohem povolán k věčnému životu. Druhé čtení (1 Jan 4, 7–10) a evangelium (Jan 15, 9–17) nás přesvědčují o tom, v čem je zdroj, obsah a vrchol víry v Boha, který je LÁSKA. To, co žijeme, je skutečná a opravdová láska? Nebo, tak, jak jsme často vedeni sebou samými, světem a ďáblem – je to jen přelud a mylná představa lásky?
Vrcholem dnešního Božího slova je příkaz, který Pán Ježíš dvakrát důrazně opakuje: „To vám přikazuji: Milujte se navzájem!“ To je nadčasové, pro zdraví duše i těla trvale prospěšné opatření a nařízení. Žiji podle něho?
V promluvě při svatbě, kterou jsme slavili včera, zaznělo povzbuzení, které nám – mimo jiné – může pomoct naplnit dnešní Boží slovo a úmysl dnešní neděle:
1. ode dneška už ne já a ty, ale MY; 2. když se něco pokazí, tak to opravíme!
Dnešní neděle je zasvěcena naší pomoci pronásledovaným křesťanům. Tato pomoc má podobu duchovní a hmotnou. Duchovní pomoc: modlitba – děkování za statečnost a věrnost Bohu a Církvi pro ty, kterým je křesťanská víra skrze zákonná opatření zakázána nebo omezena. Prosba k Bohu, dárci všeho dobra, o povzbuzení, sílu a pomoc pro ty, kteří pro víru v Trojjediného Boha trpí. Hmotná pomoc: náš dar při sbírce, kterým se připojujeme viditelně ke Kristově oběti při mši svaté, posíláme na zmírnění bídy, nouze a hladu pronásledovaným křesťanům. Možná by nám pomohlo k lepšímu pochopení Ježíšova příkazu lásky zamyšlení se nad výší částky, kterou dnes darujeme do košíčku.
V současné době se většina důležitých záležitostí v životě člověka a společnosti řídí podle statistik – čísel. Jsou-li tato čísla pravdivá, nebo ne, ví jen vševědoucí Bůh. My – příjemci čísel – se dělíme na dvě skupiny: jedni jim bez výhrad věří, druzí svou víru v tato čísla krotí moudrou větou: „Statistika je přesný součet nepřesných údajů.“
Kdysi dávno mně kamarád, který pracoval jako zootechnik v zemědělském družstvu, řekl: „Zas budu muset udělat statistiku o kravíně. To není jen tak, musím udělat tři: jednu pro předsedu družstva, jednu pro okresní výbor KSČ, jednu pro sebe. Každá bude jiná, aby spokojenost byla u všech.“ A soucitně dodal: „Chudáci krávy.“
Před několika dny byla zveřejněna statistika, která se týká pronásledování křesťanů ve světě. Nadpis k této zprávě je pro nás burcující: „Prudký vzrůst pronásledování křesťanů ve světě.“
Doba velikonoční je dobou radosti – život zvítězil nad smrtí, kříž, nástroj utrpení a smrti je Kristem proměněn v nástroj vítězství. Slova a skutky prvních křesťanů se stanou zdrojem víry Židů i pohanů.
Jaká je moje osobní víra, když ji srovnám s těmi, kteří pro ni trpí? Jak málo stačí, abych se vydal na cestu zrazujícího Jidáše, zapírajícího Petra? Nemusí na to být zákony zakazující víru, stačí na to představa o tom, co si lidé o mně řeknou nebo dokonce jen pomyslí. Stačí představa – a už jsem si schopen omluvit svou zradu, své zapření.
Bože Otče, v Duchu Svatém ti děkujeme za dar víry, který jsme dostali ve svátosti křtu a skrze víru tobě věrných. Na přímluvu Panny Marie, prostřednice všech milostí, na přímluvu svatého Josefa, vyslyš nás, když společně s apoštoly voláme: „Pane, dej nám více víry.“ Pomoz pronásledovaným křesťanům. Dej jim i nám statečnost a věrnost ve víře. Skrze Krista našeho Pána. AMEN.