Dva zklamaní učedníci jdou po Ježíšově ukřižování pryč z Jeruzaléma. Měli takové naděje, a mají takové zklamání.... Ubírají se po svých cestách pěšky.
Nedávno jsem byl služebně v Praze. Pro pohyb v našem hlavním městě je nejvýhodnější použít pražské dopravní prostředky. Pro venkovana je to příležitost neosobního setkání s nepředstavitelným množstvím různých lidí, o kterých neví zhola nic. Jejich chování během cestování je velmi různé. V brzkých ranních hodinách – 5.45 – takřka nikdo nehledí na obrazovku v dlani – tak, jak tomu je po celý zbytek dne. Ráno je na tvářích většiny vidět, jak se jim těžko vstávalo, s jakým nenadšením putují do svého zaměstnání, které je vůbec nebaví. Několik jich drží v ruce noviny, které si mohou brát zdarma, a čtou. Všiml jsem si dvou titulků: „Čeká nás delší život, kvůli zdraví i dražší“ a „Na stáří potřebujeme zdravé tělo a plnější peněženku“. A v duchu jsem uvažoval nad tím, kolik lidí svedeno těmito titulky uvěří blábolům, které jsou v článcích pod  nimi.
Tak jako zklamaní Kristovi učedníci odcházející do Emauz nepoznali svého Pána, který se k nim cestou připojil a mluvil k nim, tak také my a naši současníci vidíme a nevidíme, slyšíme a neslyšíme.
Jaký delší život? Nevíš dne ani hodiny, kdy tvoje pozemské putování skončí, a čeká nás ne delší, ale věčný život. Ten si však za peníze ze sebeplnější peněženky nekoupíš. Zrovna tak stále platí jedna moudrost: Mladší a zdravější (my muži na rozdíl od žen také krásnější) s postupujícím časem nebudeme. Učedníkům se otevřely oči ve chvíli, kdy jim Pán Ježíš dával největší dar – lámal chléb – sloužil mši svatou.  Pokud chceš mít otevřené oči a správně vidět, tak se drž toho, co zdůraznil Robert kardinál Sarah při duchovním cvičení v Arsu: KŘÍŽ, EUCHARISTIE a PANNA MARIA musí být středem života každého pokřtěného. Bez eucharistie nemůže katolík žít svou víru.
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za milost mše svaté. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém prosíme – na přímluvu Panny Marie, svatého Vojtěcha, andělů a svatých – o to, abychom dokázali rozpoznat a vidět, co je pro náš věčný život důležité a co má jen pomíjivou hodnotu. Skrze Ježíše Krista, našeho Pána. Amen.