Slova svatého evangelia podle Matouše
Ježíš řekl svým učedníkům: „Až přijde Syn člověka ve své slávě a s ním všichni andělé, posadí se na svůj slavný trůn a budou před něj shromážděny všechny národy. A oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů. Ovce postaví po své pravici, kozly po levici. Tu řekne král těm po pravici: Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte jako úděl království, které je pro vás připravené od založení světa. Neboť jsem měl hlad, a dali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a dali jste mi napít; byl jsem na cestě, a ujali jste se mě, byl jsem nahý, a oblékli jste mě; byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste ke mně. Spravedliví mu na to řeknou: Pane, kdy jsme tě viděli hladového, a dali jsme ti najíst, žíznivého, a dali jsme ti napít? Kdy jsme tě viděli na cestě, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě? Kdy jsme tě viděli nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme k tobě? Král jim odpoví: Amen, pravím vám: Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mě jste udělali. Potom řekne těm po levici: Pryč ode mě, vy zlořečení, do věčného ohně, který je připraven pro ďábla a jeho anděly. Neboť jsem měl hlad, a nedali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a nedali jste mi napít; byl jsem na cestě, a neujali jste se mě, byl jsem nahý, a neoblékli jste mě, byl jsem nemocen a ve vězení, a nenavštívili jste mě. Tu mu na to řeknou také oni: Pane, kdy jsme tě viděli hladového nebo žíznivého, na cestě nebo nahého, nemocného nebo ve vězení, a neposloužili jsme ti? On jim odpoví: Amen, pravím vám: Cokoli jste neudělali pro jednoho z těchto nejposlednějších, ani pro mne jste neudělali. A půjdou do věčného trápení, spravedliví však do věčného života.“ (Mt 25, 31–46)


Dnešní slavnost zavedl papež Pius XI. 11. 12. 1925 na závěr milostivého roku veden touhou osvětlit všem věřícím Kristovu královskou vládu. Dnešní evangelium nám představuje Pána Ježíše jako spravedlivého soudce.  Jedna ze základních pravd naší víry je:  Bůh Syn se stal člověkem, aby nás svou smrtí na kříži vykoupil a navěky spasil. Už při Ježíšově zvěstování Otec skrze anděla řekl: „Bude kralovat nad rodem Jákobovým a jeho království nebude mít konce“ (srov. Luk 1, 35). Pán Ježíš je král chudý – narodil se ve chlévě, Panna Maria ho položila do cizích jeslí, plul na cizí loďce, do Jeruzaléma přijel na cizím oslátku. Sám o sobě řekl učiteli zákona: „Syn člověka nemá, kam by hlavu položil“ (srov. Mat 8, 20). Byl pohřben v cizím hrobě. Pán Ježíš byl král mocný – vyděsil Heroda, uvedl v úžas učitele, báli se ho vůdcové národa, poslouchali ho živly, prchali před ním zlí duchové, vítězil nad nepřáteli a nad smrtí. Pán Ježíš je král milovaný nespočetným počtem lidí, které získává  svou láskou. Patří mu srdce mnoha lidí. Stává se pokrmem k věčnému životu. V jeho síle se jeho věrní obětují za druhé. Toho všeho dosáhl s trnovou korunou na hlavě a skrze potupnou a bolestnou smrt na kříži – aby nás zachránil. Pán Ježíš jednou přijde jako soudce, a na co se zeptá, bude láska. A my se z této lásky budeme vyznávat. K otázce na hladové, žíznivé, putující, nahé, vězněné a nemocné je potřeba – zvlášť v dnešní době – přidat zemřelé lidi. Pro psy, kočky a další zvířata se zavádějí pohřební obřady a hřbitovy – ale urny s popelem zemřelých lidí, které si nikdo z příbuzných v krematoriu nevyzvedne, zaplňují sklady. 
Duchovní bídu potkáváme na každém kroku a jde o věčný život nesmrtelných duší. Proto je třeba také důrazně připomenout skutky křesťanského duchovního milosrdenství. Jsou to: radit pochybujícím, poučovat nevědomé, napomínat hříšníky, těšit zarmoucené, odpouštět urážky, snášet obtížné, modlit se za živé a mrtvé.
Všemohoucí Otče – děkujeme ti za příležitost konat milosrdné skutky. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, všech andělů a svatých, prosíme o to, abychom je skutečně konali. Skrze Krista našeho Pána. Amen.

„Pane Ježíši Kriste, uznávám tě za Krále světa. Všechno, co bylo stvořeno – skrze tebe a pro tebe je stvořeno. Jednej se mnou podle své svaté vůle! Obnovuji svůj křestní slib. Odříkám se zlého ducha. Odříkám se jeho pýchy, odříkám se všech jeho skutků. Věřím Bohu – Otci, Synu i Duchu Svatému. Slibuji, že budu žít jako řádný křesťan. Zvláště se zavazuji, že vynaložím vše, aby zvítězila vůle Boží a láska tvé svaté církve. Božské Srdce Ježíšovo, obětuji ti své nepatrné skutky, aby všechna srdce uznala tvé svaté království a aby zavládl Tvůj pokoj na celém světě. Amen.“