Dnes je sv. Mluvícího Orla.
Dnes máme v západní církvi indiánský svátek.
Dnes, 9. prosince, den po slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie, máme i v českém liturgickém kalendáři svátek, nezávaznou památku, svatého Jana Diega Cuauhtlatoatzina; toto pro českou pusu téměř nevyslovitelné jméno je z aztéčtiny a znamená Mluvící Orel.
Většina světců má svátek v den svého zrození pro věčnost, tedy v den svého úmrtí; svátek svatého Ambrože slavíme v den, kdy byl zvolen biskupem. Svatého Jana Diega Cuauhtlatoatzina slavíme v den, kdy se mu zjevila Panna Maria.
„Ta, která od svatby v Káně nepromluvila, dala se do řeči se dvěma pasáčky,“ píše Jan Zahradníček ve své monumentální básni La Saletta. Jenže to není pravda. Kdyby s nikým jiným, dala se Panna Maria zcela jistě do řeči časně ráno dne 9. prosince 1531 na hoře Tepeyac s indiánským zemědělcem Juanem Diegem Cuauhtlatoatzinem. Šel právě z vesnice Tulpetlác, kde bydlel, do města Mexika na mši svatou a na katechismus.
Juan Cuauhtlatoatzin nezapadá do řady Mariiných dívčích a dětských vizionářek: když jej Panna Maria oslovila, bylo mu už padesát sedm let. Tím se poněkud podobá hajnému Matúši Lašutovi ze slovenské Turzovky, kterému bylo v okamžiku zjevení roku 1958 dvaačtyřicet let; také jemu jeho biskup zprvu neuvěřil. Ale v Mexiku stačila situace, kdy indián přinesl biskupovi Zumárragovi ze zmrzlé prosincové, kaktusy porostlé hory plný plášť růží – a před jejich očima se vytvořil dodnes dochovaný obraz Panny Marie Gaudalupské a biskup uvěřil. Dal na hoře postavit kostel. Guadalupe (dnes je to součást aglomerace hlavního města Mexika), jak si Matka Boží přála nazvat nové poutní místo, je slovo aztécké a biblické; znamená „rozšlápla jsem hada“ (Gen 3, 15).  

Plášť Juana Diega s obrazem Madony z agávové látky ze 16. století, který se měl nejpozději po čtyřiceti letech rozpadnout, je dodnes naprosto zachovalý. Obraz na něm nenese žádné stopy tahů štětce, je barevný a svěží, ale barviva se nedaří identifikovat. Při fotografování obrazu ve 20. století byly v očních panenkách obrazu objeveny podoby Juana Diega dalších osob, které v té chvíli, kdy biskup uvěřil ve zjevení, byly na místě.

Juan Diego umírá roku 1548 ve věku 74 let. Jako mají Lurdy svoji svatou vizionářku Bernadetu, má i Panna Maria Guadalupská svého svatého Jana, ale až od 20. a 21. století. Juan Diego byl beatifikován 9. dubna 1990 ve Vatikáně papežem Janem Pavlem II. a kanonizován byl 31. července 2002 stejným papežem v Guadalupe. Je to první indiánský světec.