Posledních několik týdnů jsou média plná zpráv, v nichž se skloňují slova jako SOPA/PIPA, ACTA, Anonymous, hacking či piráti, ohrožení svobody, základních lidských práv a demokracie. Máte-li chuť zjednat si v této spletité problematice existence v kyberprostoru trochu jasno, nabízíme komentovaný výběr z toho zajímavějšího, co bylo na dané téma napsáno.

Nejdříve obyčejná zprávička, která médii proběhla bez většího zájmu ještě v době, kdy vášně nad dohodou ACTA ještě naplno neplanuly. Hlavní zpravodaj Evropského parlamentu pro ACTA rezignoval:
http://bit.ly/zFTekQ

Text dohody samotné (v českém překladu) můžete prověřit vlastním kritickým čtením zde:
http://www.scribd.com/doc/79468658/Dohoda-ACTA

Vyčerpávající komentář, který uvádí do souvislostí dohodu ACTA, americkou legislativu SOPA/PIPA, odpojení serverů Megauploadu a uvalení vazby na podivínského tlouštíka Kim Dotcoma, sepsal Michal Rybka. Spousta informací, spekulací a ničím nepodložených domněnek. Můžete souhlasit i nesouhlasit, ale rozhodně musíte přemýšlet. Text najdete zde:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23124-uvaha-o-co-posledni-dny-jde-mame-na-krku-megaprusvih

Dávku spekulací je třeba vyvážit podobným množstvím čísel. Oficiální statistiky prozkoumal Petr Krčmář:
http://www.root.cz/zpravicky/producenti-lzou-o-stavu-trhu-ten-raketove-roste-a-trha-rekordy/

Obsáhlý článek o „obchodní“ dohodě ACTA, spolu se shrnutím opožděné české diskuse, pochází od Lucie Hlaváčkové. Najdete jej na Britských listech, včetně odkazů na zvukový záznam zmíněné diskuse, český překlad dohody ACTA i jejího anglického originálu:
http://www.blisty.cz/art/62242.html

Rozkošné zpravodajské video České televize na dané téma. Zajímavé je především výkonem Přemysla Sobotky (ODS). „To je normálně heknutej systém!“ je podle mého názoru hláška s kultovním potenciálem.
http://www.youtube.com/watch?v=9rtzd5Bisws

Jedním z pro mne důležitých a zajímavých názorů je článek Petra Koubského Velkolepý karneval kolem ACTA:
http://zpravy.e15.cz/nazory/komentare/petr-koubsky-velkolepy-karneval-kolem-acta-740189
Vzácně střízlivý a věcný, navíc Koubského si vážím také proto, že ze sebe nedělá odborníka na všechno a přiznává veřejně své limity. Viz:
http://ideesfixes.blogspot.com/search?q=%C4%8Derm%C3%A1k

Inspirativním čtením je i úvaha Miloše Čermáka o tom, zda dohoda ACTA povede k omezení pirátství nebo k rozšíření cenzury.
http://www.reflex.cz/clanek/nazory/45144/acta-neporazi-piraty-chce-nase-digitalni-zivoty.html

Ve spolupráci se serverem PiratskeNoviny.cz vydal Mikuláš Ferjenčík šestidílný seriál Piráti čtenářům o kopírovacím monopolu a duševním vlastnictví. Můžete oprávněně namítnout, že jde o tendenčně zabarvený text vzhledem k místu publikování. Bez ohledu na interpretaci a oblíbenou ahistorickou metodu („Jak to bylo ve středověku“) ale obsahuje věcně správné údaje.
http://www.cnews.cz/pirati-ctenarum-1-dil-komu-prospiva-kopirovaci-monopol
 
Podobně Aleš Drobek sepsal text, v němž se zamýšlí nad konceptem duševního vlastnictví a jeho roli v ekonomice. Osobně považuji za nejzajímavější pasáž o farmaceutickém průmyslu. Věděli jste, že až do konce 70. let bylo ve Švýcarsku, Francii a Itálii výslovně zakázáno patentování samotných léků (nikoli výrobních procesů)? A přesto (právě proto?) se tyto země staly farmaceutickými velmocemi...
http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/penezenku-byste-neukradli-ale-film-ano/

Ještě jednou o Švýcarsku, tentokrát v souvislosti se stahováním.
Stahování je legální, ať se snaží průmysl, chce-li vydělat.
http://www.chip.cz/novinky/internet/2011/12/legalni-stahovani-ve-svycarsku-realita

A nakonec úplně volně související článek brněnského freelancera Michala Kašpárka s názvem Co byste si měli přečíst o počítačích a internetu, než se v nich začnete vrtat. Kašpárek zde „předžvýkal“, jak sám píše, čtení, které by si měli projít všichni ti, co touží na síti zavést pořádek:
http://www.finmag.cz/cs/finmag/knizni-recenze/co-byste-si-meli-precist-o-pocitacich-a-internetu-nez-se-v-nich-zacnete-vrtat/

Pokud vám připadá, že v tomto subjektivním výčtu chybí odkaz na článek, který by z pohledu prosazovatelů nové legislativy (průmysl, politická reprezentace...) objektivně a systematicky rozebral a analyzoval argumenty všemožných odpůrců dohody ACTA, máte pravdu. Není tu. Ne snad, že bych jej nechtěl uvést, abych nenarušoval idylický obrázek dobrých a špatných hochů i dívek. Ale i při nejlepší vůli se mi nic takového nepodařilo najít. Za případné doplnění mé rešerše tak budu velmi vděčný.