Stále je čemu se divit. Ústavní soud včera zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Ostravský soud totiž schválil zastupitelstvům Mohelnice a dalších dvou obcí jejich stanovisko, že nemusejí vypsat místní referendum, i když pro ně občané shromáždili zákonný počet podpisů – pokud už jsou, ta zastupitelstva, vázána nějakou smlouvou v předmětné věci; třeba jen smlouvou o smlouvě budoucí. Ústavní soud řekl, že vůle občanů je víc, že smlouvy se ostatně dají vypovědět, změnit, a že kdyby se tato praxe uplatňovala důsledně, mohla by úplně zrušit institut místního referenda.

Až potud to je, alespoň mně, jasné.

Udivilo mě ale, když po nálezu Ústavního soudu se ukázalo, že smlouvy, které měly znemožnit místní referendum, a ostravský krajský soud to potvrdil, zase tak svazující nebyly a nejsou: mezitím, než věc dorazila k nejvyšší soudní instanci, už neplatí: na louce, kde měla být zatěžující výroba, se už mezitím tiše a bez emisí prohánějí elektrony fotovoltaické elektrárny... Tedy pořadí moci: občan, nad občanem zastupitelstvo, nad zastupitelstvem krajský soud, nad krajským soudem Ústavní soud a nad Ústavním soudem byznys.

A propos elektrony, či jiné částice, které se nám tu prohánějí!

Bylo to včera ve všech zprávách: Einsteinova teorie opět platí, můžeme být klidní,

svět ve svých základech podivně nepohne se,

přece jen jsou jeho

nýty & čepy zaklesnuty, pevny!

Vědci, kteří šokovali vědce a zaujali laiky tím, že objevili, že neutrina (takové malé, subatomární částice, které procházejí hmotou, aniž by si všimly, že něčím procházejí, zbrzdily se v tom pevném prostředí, například) jsou rychlejší než světlo – a to neměly být, protože rychlost světla je podle Einsteina nejvyšší, jaká může být... Všichni odborníci si lámali hlavu – až včera mi k mému opravdu upřímnému podivení řekli, že svět je v přece jen v pořádku, světlo je opravdu nejrychlejší, ve výzkumném středisku (jehož výstavba stála miliardy a miliardy!) prostě jen MĚLI ŠPATNĚ ZAPOJENÝ KABEL! Tak to má člověk pocit, že si z něj někdo dělá legraci – a to snad ještě větší, než na jakou je zvyklý ze strany politiků. Protože jsou vědci z celé Evropy nejvědcovatější, vzdělaní tak říkajíc do maxima, s odpovídajícím technickým personálem, z veřejných zdrojů dobře placení – a své pokusy opakovali MNOHATISÍCKRÁT a hledali vysvětlení svévolného chování neutrin, aniž by si, pravda, všimli, že mají špatně zapojený kabel...

A propos vzdělání! Jeden můj velmi blízký přítel obdržel včera mail takového znění:

Obchodní centrum Masarykovy univerzity

Dobrý den, děkujeme za Vaši objednávku. Zaplaťte ji prosíme nejpozději dne 30. 4. 2012.

V Obchodním centru Masarykovy univerzity bylo objednáno:

Jedno balení: Přijímací řízení do doktorských programů – akad. rok 2012/2013 (zahájení: podzim 2012), Filozofická fakulta

Cena za jednotku/počet/cena celkem: 400 Kč/1/400 Kč

Celková cena objednávky: 400 Kč

A pak že vzdělání není zboží!! Je. Říká to i samo Obchodní centrum T. G. Masaryka!

Ovšem co je obchodník T. G. Masaryk oproti J. A. Komenskému! To je zase ještě daleko schopnější boss & koss! Komenský si totiž účtuje za jeden magisterský titul na své univerzitě v Praze summa summarum 250 000 Kč – ovšem co je i taková suma pro někoho, například Janu Nagyovou, ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase; ta si umí na celý magisterský titul od Komenského vydělat za jeden dva měsíce: loni v březnu kupříkladu měla na výplatní pásce (nebo co to tam mají ve Strakovce) summa summarum 273 000 Kč hrubého. Každému je ovšem jasné, za své peníze musí ředitelka kabinetu Petra Nečase dostat od J. A. Komenského prvotřídní zboží. Že potřebuje jen titul, ne vzdělání, protože taková Jana Nagyová, o tom jistě nikdo nepochybuje, toho ví dost. Nagyová ve své diplomce proto opsala bez uvedení zdroje celé stránky z materiálů Ministerstva práce a sociálních věcí, kde dříve s Petrem Nečasem pracovala. Zjistil to týdeník Reflex. Jedna z citací začíná na straně 11 a končí na straně 14, druhá je mezi stranami 15 až 18 a třetí 39 až 41.

Kočka leze dírou, pes oknem; lepší komentář k celému tomuto dění mě nenapadá.