Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 sice nepopírá, ale říká, že vyzněl z 80 procent v jeho prospěch – i když od soudu odešel jako (byť zatím nepravomocně) odsouzený... A odvolal se (to je samozřejmě jeho právo, to nikdo nezpochybňuje). Není korupčník (i když soud to konstatoval) a očekává, že soud vyšší instance mu dá za pravdu. (To tak u lidí, kteří se odvolávají, zpravidla bývá.) Ale nejen to. „Přejdu do útoku,“ řekl Vít Bárta včera (15. 4. 2012) v České televizi, „budu kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji.“ Chce být plzeňským krajským hejtmanem? Ano i ne, v rozhovoru řekl postupně oboje. Ale kandidatura sama je pevný bod.

Ovšem za koho chce Vít Bárta na Plzeňsku kandidovat? Možná za nějaké nové občanské sdružení, možná za Věci veřejné, tedy za stranu, které je i nadále „faktická hlava“ (jak řekl rovněž včera přesně Bohuslav Sobotka z ČSSD), kde ovšem nyní Vít Bárta je i není členem – pozastavil si totiž členství.

Ruce otázek Václava Moravce klouzaly při včerejším dlouhém, půlhodinovém rozhovoru s napoleonkem, jako by (obrazně řečeno) moderátor hledal, čeho se na jeho hadovitém těle zachytit...

Je Vít Bárta slizký a odporný? Bez ohledu na to, kdo jako první tuto formulaci o něm použil: je.

Dále. Slíbil Vít Bárta, že v případě i nepravomocného odsouzení odejde z vrcholové politiky? Vůbec takový slib nepopřel. Ale jinak ho vyložil: odstoupil z funkce předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných, a tím je to vyřízeno, poslancem chce zůstat, protože to není vrcholná politika.

Jaký je jeho vztah k současné vládní koalici? „Jsem rád, že jsem mimo tuto koalici.“ Ovšem jako člověk s pouze pozastaveným členstvím v jedné z vládních stran jistěže tak úplně mimo koalici není – je i není. Chce snad tuto koalici potopit? Ne, chce jí prospět!

A ultima ratio Bártových argumentů, poslední motiv toho, co dělá: „Je to důležité pro tuto zemi.“