Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM, dříve Věci veřejné) řekla, že chce rozhodnout o obsazení Ministerstva dopravy, má pocit, jako by premiérovi Petru Nečasovi (ODS) brala klíček od pokladničky... Pak s ním Ministerstvo dopravy vyměnila za Ministerstvo obrany. Pak říkala, že hledá vhodného člověka, který by mohl ministerstvo vést, pak řekla, že je chce vést sama... Prezident republiky Václav Klaus (dříve ODS) nejdřív zcela zpochybnil schopnost Karolíny Peake (LIDEM, dříve Věci veřejné) ministerstvo vést – ale pak ji bez problémů jmenoval; jmenování označil za vánoční dárek.

Karolína Peake (LIDEM, dříve Věci veřejné) řekla, že nechystá žádné razantní personální proměny (žádný kobercový nálet, řekla), ale pak je provedla. Vyhodila kromě jiného i svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Prezident republiky Václav Klaus (dříve ODS) řekl, že tím porušila slib. Nedozvěděli jsme se ale, jaký.

Karolína Peake (LIDEM, dříve Věci veřejné) vyhazov odůvodnila tím, že na postu prvního náměstka nemá být v demokratickém zemi voják.

Vlastimil Picek mimo jiné vedl i jednání se Švédskem o pronájmu stíhaček Gripen.

O celé věci se hovořilo i v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (ČSSD, ODS, KSČM atd.). Poslanec Vít Bárta (Věci veřejné) v debatě připomněl, že Karolína Peake byla zvolena za zcela demagogický program – a měla by ho dodržovat; tedy, řekl to jinak: připomněl, že v programu Věcí veřejných bylo převedení 10 miliard korun z rozpočtu armády na platy učitelů, a to rozpočet Ministerstva obrany je tak i při snížení stále ještě moc vysoký. Výdaje na obranu jsou v tuto chvíli nejnižší v moderních českých dějinách; představují jen něco přes polovinu toho, co nám doporučuje NATO.

Politika se dělá v krásných palácích u řeky Vltavy. Co si mají myslet občané na březích všech našich říček a řek?