Když Václav Klaus se vším svým cynismem a nestydatostí uvítal vítězství svého „nesmrtelného nepřítele" Miloše Zemana citátem z Václava Havla a pravil, že pravda a láska konečně zvítězily nad lží a nenávistí, udělalo se mi na nic.

Ale dodatečně jsem měla příležitost pochopit, že si dozajista nechtěl na Havla plivnout, že si naopak bere jeho slova o pravdě a lásce k srdci, že to zkrátka, jak se u nás říká, myslí upřímně. Jen tomu rozumí tak nějak po svém.

Oči mi otevřel jeden diskutující pod analýzou volebního účtu Miloše Zemana, která vyšla na stránkách iHned. Já čtenářské diskuse většinou v zájmu zachování svého zdraví moc nečtu, ale této výjimky z pravidla opravdu nelituji.

Já netvrdím, že je vše v úplném pořádku,“ napsal dobrý muž diskutující na iHned, „ale i nečestné jednání a nepravda může pomoci tomu, aby pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí."

A tož tak.

Ostatně všimněme si, jaký vliv měl Václav Klaus na českou slovotvorbu a slovní zásobu: lži, takříkajíc lži v praxi, se dnes už běžně říká daleko libozvučnějším „nepravda“.