Knížka Konec prokrastinace Petra Ludwiga je začátkem nové etapy nakladatelství Jan Melvil publishing: je v podstatě první knihou, kterou samostatně vyprodukovalo, zatímco dosud se specializovalo zejména na přebírání a překládání motivačních amerických bestsellerů, a přitom lze konstatovat, že toto dílo dosahuje úrovně dosavadních publikací, ba nebojím se říci, že je přesahuje, takže by po mém soudu bylo stejně úspěšné, kdyby vyšlo v anglickém překladu v USA.
Vysvětlení, co je to prokrastinace, je pohotově umístěno hned na obálce knihy, protože jde o slovo tak nové, že je ve slovníku nenajdete. Definuje prokrastinaci jako chorobné odkládání úkolů a povinností a celá kniha je o tom, jak jí předcházet a začít žít naplno.
I pro mne byla prokrastinace slovo nové, v plném slova smyslu cizí – nejenže jsem se s ním dosud nesetkal, ale já jsem je neznal ani jako holou skutečnost, protože jsem pořád musel něco dělat, a tak mne ani nenapadlo něco odkládat. Přesto se mi čtení textu o prokrastinaci nezdá zbytečným, protože jeho autor na ni dokázal navázat spoustu objevných psychologických a motivačních postřehů.
Tyto poznatky jsou uspořádány přehledně, čtivě a sdělně a dovedně podepřeny výstižnými ilustracemi-schématy. Zároveň se nejen dozvíme nové skutečnosti o sobě a svém fungování, ale také tu najdeme rady a postupy, jak to zařídit, abychom se zbavili nerozhodnosti a navykli si neodkládat a jednat.