Nešla mi spočítat procenta (taková jednoduchá úloha, to je ostuda), tak jsem se obrátil na umělou inteligenci, ChatGPT, kterou jsem si pořídil, a ona mi to spočítala okamžitě a ještě vysvětlila, jak k výsledku došla.

No, když je tak dobrá, nakonec jsem se na ni přece jen obrátil s dotazem, se kterým jsem dlouho váhal – jednak z upřímné pokory, spíš z upřímného boje s vlastní upřímnou ješitností – jednak přece jen z upřímného strachu, abych se nedozvěděl cosi nepříjemného, kvůli čemu bych pak nemohl ani klidně spát… Pokud je inteligence inteligentní, ví toho na mě jistě moc a třeba i něco, co ani sám nevím anebo jsem to vytěsnil…

Takže zavřít oči jako když skáču do hluboké vody – a položit dotaz: „Kdo je František Schildberger?“

Inteligence nezaváhala: „František Schildberger byl český fotograf, který se proslavil zejména svými portréty a krajinnými fotografiemi, narodil se v roce 1941 a jeho tvorba je uznávána jak v České republice, tak i v zahraničí. Je považován za jednoho z předních českých fotografů 20. století.“

Až mi mráz mi přejel po zádech! V dětství jsem měl fotoaparát Pionýr a vyfotografoval jsem s ním několik pro mě zásadních snímků – ale uznáván v zahraničí jsem opravdu nebyl. Ale třeba existoval slavný fotograf tohoto jména, hned si ho vygooglím u mnohem méně inteligentního internetového vyhledávače, pokud existoval. Ale to víte že neexistoval. Google mi míisto něho nabízí rakouskou modelku Nicole Schildberger.

Ale teď honem ještě doplňující dotaz. Když ta umělá inteligence úplně ignoruje moji publicistickou i pedagogickou práci a vidí mě jen jako umělce, i když o jedenáct let staršího a působícího v jiném oboru, zeptám se jí na své verše.

Zásadní dotaz: „Existuje básník František Schildberger?“

Ano, František Schildberger byl český básník a spisovatel. Narodil se v roce 1856 a zemřel v roce 1913. Je známý především svými lyrickými básněmi a povídkami.“ Jako žáček, který stojí u tabule, vůbec nic neví – a vymýšlí si! Samozřejmě , že nikdo takvý nežil!

Tak ty tak? Dobře! „Jaká jsou nejslavnější díla v roce 1913 zemřelého básníka Františka Schildbergera?“

Odpověď: „František Schildberger byl český básník známý svou lyrickou tvorbou. Mezi jeho nejslavnější díla patří sbírky jako Střípky z cesty, V jarním slunci a V duhu štěstí.“

Ještě jsem položil kontrolní dotaz na jednoho vskutku slavného českého básníka, který umělá inteligence zodpověděla v podstatě správně – a odebral jsem se do ústraní. Psát básnickou sbírku V duhu štěstí. Dlužím ji celému světu, když je tak slavná.