Mezi mými přáteli a známými převládají ti, kdo odmítají očkování proti nemoci covid 19; je mi to nepříjemné, protože člověk se nerad liší od své společenské bubliny. Já jsem ve své názorové bublině spokojen, cítím se v ní dobře, právě proto, že v žádné důležité věci si s přáteli nemusíme moc vysvětlovat a rozumíme si; spíš si jen tak přizvukujeme a dodáváme si navzájem nové zážitky a argumenty, které nás utvrzují v tom, co si myslíme. Ne tak pokud jde o očkování proti nemoci covid 19.
Je to těžká věc, nejde totiž o maličkost, kterou by bylo možno přejít a začít se bavit o něčem jiném: někteří mí přátelé odporem proti očkování žijí a málem se nebaví o ničem jinačím; zvěstují mi různé novinky, jako že proti očkování je, to si představ, tak si to představuju, i bývalý slovenský předseda vlády Robert Fico – a ten přece nelže!
Co mám dělat? Mám změnit bublinu?
Kde vezmu jinou?
Já jsem se totiž, představte si, nechal očkovat ihned, jak jsem měl příležitost, a nelituji toho, neobracím se na lékaře s úpěnlivou prosbou, aby mě „odočkovali“… Naopak, s očkováním v krvi se cítím bezpečně. Ani po samotném vpichu jsem neměl potíže, jen jsem se dva dny cítil trochu unavený.
Prostě věřím odpovědným orgánům a institucím, že očkovací látka je v pořádku, nechci být ani chytřejší než tyto orgány – ani nesbírám vyjádření různých „disidentů“, ať již s lékařským diplomem, nebo bez něho... V pozadí šíření tohoto druhu nedůvěry cítím dezinformační práci sil, které chtějí Evropu destabilizovat.
Sdílím nedůvěru vůči Evropské unii jako ideologické síle, odmítám její sociálně inženýrské kroky, které jdou podle mě proti životu, ale nepromítám tuto nedůvěru do evropských a českých zdravotnických orgánů, to by mi připadalo nerozumné.
A ještě jedna věc, myslím, že velmi důležitá: děsí mě, když se odpor vůči očkování proti nemoci covid 19 spojuje s náboženstvím. Marek Orko Vácha, v biologických vědách nejvíce vzdělaný český kněz, řekl v rozhovoru pro jednu z televizních stanic, že dostává od věřících veliké množství dotazů na očkování proti nemoci covid 19 – a otec Vácha odpovídá, že on sám se nechal očkovat. Očkovat se ostatně nechal i papež František.
Ale otec Vácha také uvedl, že jedna žena jej informovala, že se jí, jí osobně, zjevil Pán Ježíš a řekl jí, že se nemá nechat očkovat. Rozumíte tomu? To už je argument, který je opravdu těžké překonat! Snad jedině kdyby někdo řekl, že se mu zjevil Bůh Otec a řekl mu, ať se naopak očkovat dá!
Myslím, že my, věřící, bychom neměli na své okolí působit jako blbci.