V neděli 24. ledna uvedla Česká televize v pořadu 168 hodin reportáž o vztahu naší země nebo lépe řečeno některých našich politických představitelů k putinovskému Rusku.

Nejen Evropská unie, ale i naše BIS považují Rusko za zemi, která v Evropě dlouhodobě buduje síť agentů majících za úkol propagovat a prosazovat ruské ekonomické a politické zájmy. A Česká republika je považována za možnou vstupní bránu těchto aktivit.

A kteří politici tomu nejvíce napomáhají? Na prvním místě jednoznačně naši prezidenti, konkrétně ten současný a onen předchozí. V reportáži byly použity záběry z rozhovorů, které tito muži poskytli ruské televizi. Byl jsem šokován nejen jejich velmi slušnou ruštinou (která je mimochodem ve značném protikladu se Zemanovou děsivou angličtinou), ale i jejich velmi vstřícným a téměř podlézavým postojem k ruským médiím, velmi odlišným od jejich chování k médiím českým. Obsah jejich sdělení byl pak v naprostém protikladu k postoji téměř celého západního světa.

Jsem moc rád, že redaktoři našli odvahu k této reportáži. Již delší dobu jsem přesvědčen, že veškerá populistická protiislámská hesla prezidenta Zemana mají pouze zakrýt jeho proruský postoj. Po Praze se pohybuji denně a musím říci, že na člověka z islámského světa leckterý den ani nenarazím. Rusů je ale v Praze takové množství, že mě to stále více překvapuje. A ujišťuji, že jako dlouholetý průvodce po Praze dokážu velmi dobře rozlišit ruské turisty a Rusy, kteří v naší zemi trvale žijí...

Rusko považuji za velice nebezpečné a při vědomí všeho výše uvedeného se obávám, že i dnes platí, že "mráz přichází z Kremlu".