Samozřejmě, samozřejmě, že volby vyhrajeme, říká (13. března 2017) v rozhovoru pro Český rozhlas Plus pražský viceprimátorka a teď i nově i místopředseda ČSSD Petr Dolínek; samozřejmě, že ani on sám tomu nevěří, samozřejmě, že jen tak dělá ramena. Asi mu nějaký draze placený poradce poradil, že to dobře působí na voliče; jenže sociálním demokratům už žádné působení na voliče nepomůže, aby letošní sněmovní volby vyhráli (za takovou radu by se nedoplatili, i kdyby měli udělat dluh ještě větší, než který mají u dědiců pražského advokáta Altnera, to jsem zvědav, jestli jim vůbec něco zaplatí).
Politické uskupení pana Vicesobotky už má více než dvojnásobné preference než strana pana Sobotky – a nejistota z oranžových teče všemi póry. Postavíme v prezidentské volbě vlastního kandidáta proti Zemanovi? Nepostavíme kandidáta proti Zemanovi? Podpoříme Zemana? Nepodpoříme Zemana? Člověk by čekal, že pár měsíců před sněmovními volbami, ve kterých bude kandidovat i strana uctívající Zemana jako boha, by o takových věcech mělo být jasno. Že je rozhodne sjezd, vždyť právě od toho jsou snad sjezdy – ne, nejsou, ukazuje se. Ó váhavosti, tvé jméno je ČSSD!
Můžeme vládnout s komunisty, bohumínské usnesení se přežilo, až tak se přežilo, že není ani potřeba formálně je rušit, říká předseda ČSSD. Ne, nemůžeme vládnout s komunisty, dokud budou pro vystoupení ČR z EU a z NATO, říká předseda ČSSD. Pozorovatel zvenčí, nejspíš odněkud z Marsu, by si myslel, že vystoupení z NATO a EU začali komunisté prosazovat až minulý týden, asi na počest brněnského sjezdu ČSSD.
A co teda ten Babiš? Kritizovat ho? Jak moc? Anebo ho raději vůbec nekritizovat, jak radil v citovaném rozhovoru místopředseda Dolínek? (Ale Sobotka ho ostře kritizuje, namítla mu moderátorka. To Dolínkovi nevadí – Sobotka to tak vidí! Ó nejasnosti, tvé jméno je ČSSD!)
Samozřejmě, samozřejmě, že sociální demokraté volby vyhrají. Říkal tudle někdo od nich.