Jak to bývá v „romantických“ filmech z Hollywoodu: v krajině farma, stolek s oddávajícím na louce prostřed jezera – svítí slunce, stovky hostů, ministři, hvězdy šoubyznysu, všichni jsou šťastní. Jenže ta farma – jménem Čapí hnízdo – je předmětem vyšetřování české policie i evropského protikorupčního úřadu (jaksi podezřele dlouho). Ale to nic – Andrej Babiš nám v rozporu s logikou a zdravým rozumem tvrdí, že převést farmu na děti (z prvního manželství), aby dosáhla na dotaci pro malé firmy, a pak si ji vzít zase zpátky, je mravné a zcela legální...
Náš budoucí (nedej, Bože!) pan premiér se nám znovu ženil. Teprve podruhé. Politici jsou, zdá se, v rámci volební kampaně ochotni ke všemu. Manželství bere Andrej Babiš velmi vážně, je to – jak řekl na kameru televize Nova – „na celý život“ (no, celý ne, přece jen má pan, nedej Bože, budoucí premiér už kus života za sebou). Jo, jo.
Pozoruhodnost prvního řádu je jistě pan ženich, ale myslím, že ještě víc paní nevěsta (ve velkých bílých s hlubokým výstřihem) – přitom nejde o to, že by mohla být pana ženicha dcerou, ba ani tolik o to, že s ním žije již čtrnáct let a má s ním dvě děti (čápi přiletěli brzy); takové svatby se přece dějí, to už dnes není kuriozita. Za skutečnou kuriozitu však pokládám, že si nevěsta nemusí po svatbě zvykat na nové příjmení: už byla Babišová, když šla k „oltáři“ – ale není to její rodné příjmení; za pět set korun si už před lety změnila příjmení podle druha.
Tak v tomhle se jak slunko v kapce rosy zrcadlí celá morálka Andreje Babiše: přece jen žil s „paní Babišovou“, i když si ji nebyl ochoten připustit k tělu natolik, aby si ji vzal... Otázka manželství by se tím mohla vyřešit všeobecně! A teď se s ní tedy oženil. Politici jsou v rámci kampaně ochotni, zdá se, ke všemu.
„A byla svatba zralý hřích,“ napadlo mě z Karla Jaromíra Erbena – ale ne, nechtěl bych takhle soudit.
Ale byla svatba – čirá nechutnost.
Novomanželský polibek (před kamerami) trval dlouho a předseda hnutí ANO jej ještě (před kamerami) okomentoval: musel to prý být „francouzák“, takto to prý řekl nevěstě paní Babišové hned ráno.
Někteří politici jsou, jak se zdá, v rámci volební kampaně ochotní ke všemu.