No... Česká televize včera večer (16. října 2017) nevěděla, kam dřív skočit: vysílat hlavní zpravodajskou relaci, „lithiovou“ debatu v Poslanecké sněmovně, debatu o stavu demokracie... Lithium je takový hodně zvláštní kov, existuje vlastně jen ve sloučeninách, protože velmi rychle oxiduje. Je velmi řídký, ale u nás je kolem něj husto. Devítihodinovou poslaneckou debatu o lithiu jsem nesledoval celou – ale to snad nikdo. Následně jsem si poslechl několik hlavních vystoupení těch politiků, které bylo možno pokládat za nejdůležitější aktéry: premiéra, ministra průmyslu a obchodu, ministra životního prostředí, předsedu hnutí ANO (což byla původně zkratka, nezapomínejme, pro Aktiv Nespokojených Občanů), předsedy poslaneckých klubů ODS a KDU-ČSL, pár řečníků z řad komunistů a TOP 09. A tak. Snažil jsem se také, pokud mi na to stačily mé myšlenkové síly, trochu se probrat, orientovat se v složité právní a legislativní situaci kolem české lithia.
Dospěl jsem nakonec k závěru, který mě zarmoutil – protože se jedná podle mého názoru o další propad české politické scény: nemohl jsem dát za pravdu nikomu z řečníků, každý z nich kroutil pravdu nějakým způsobem a nikdo (opravdu nikdo!) nevystupoval poctivě a neargumentoval čestně. Ačkoli máslo je teď docela drahé, svůj kus ho měl na hlavě každý z nich. A co bude dál, se zatím nedá říct.
Stavil jsem se včera také v kostele, kde ministroval jeden z lidoveckých senátorů. Setkali jsme se po mši svaté před kostelem. Vůbec jsem neměl chuť bavit se s ním o politice, jen jsme tak chvilku jako že žertovali. No proč ne.