Jiří Drahoš žádný velký vědec není, oznámil 8. února 2018 na Facebooku Václav Klaus (tedy ten starší ze dvou vzájemně zaměnitelných Václavů Klausů, co působí v českém veřejném prostoru). Volby jsou za námi, ten druhý nejhorší (po Petru Hannigovi) z devatera uchazečů o trůn vyhrál – ale Václav Klaus st. cítí potřebu kopnout si ještě do poraženého nepřítele; opět se tak projevila noblesa, lidská velikost a hluboce zakořeněná férovost Václava Klause st.
V roce 1994 obhájil Jiří Drahoš docenturu pro obor chemické inženýrství, v roce 1999 získal titul doktor věd (takzvaný velký doktorát, DrSc.) a pak v roce 2003 profesuru. Ještě vzácnější ohodnocení než profesura je čestný doktorát (dr. h. c.) – a takové doktoráty má Jiří Drahoš dva, ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě a z japonské Univerzity v Kóbe. Tím ovšem Václava Klause st. neoblafne! Václav Klaus st. si totiž prostudoval všechny Drahošovy vědecké práce a patenty na vyšší odborné úrovni než jejich hodnotitelé v Praze, Bratislavě a Kóbe a dospěl k verdiktu, který neutajil, ale sdělil národu: „Já myslím, že pan Drahoš byl úředníkem vědy, já myslím, že nebyl žádným velkým vědcem“ (https://xtv.cz/archiv/drahos-neni-zadny-velky-vedec-jeho-stoupenci-jsou-slabsi-nez-vyhruzne-predvadeli-rika-vaclav-klaus). Nezbývá nám, než zůstat v němém úžasu před nedostižnou, pro normálního vzdělaného člověka až do nedohledna mířící výší odborných znalostí Václava Klause st., který na špičkové vědecké úrovni rozumí naprosto všemu.
Ale Václav Klaus st., přes svoji velikost, není v našem národě jediný, kdo se vyzná v Akademii věd; filmový střihač Vladimír Barák v časopise Týden prozradil další tajemství: Jiří Drahoš byl i špatný úředník vědy: „Drahoš je totiž považován za medvěda, u kterého zimní spánek trvá dvanáct měsíců v roce. I proto pod jeho ´vedením´ Akademie věd funguje v režimu samospádu“ (https://www.tyden.cz/rubriky/nazory/co-stoji-za-padem-sykove-konkurencni-boj-vedcu_386410.html). To je ovšem už starší výrok – do prezidentské debaty jej uvedl až majitel televize Barrandov a Zemanův nejaktivnější agitátor Jaromír Soukup, když tato slova citoval ve svém pořadu Aréna. Dobře, to je sice trapné, ale ještě zuřila prezidentská kampaň, a jak praví staré pořekadlo, ve válce, v lásce a v předvolební kampani je dovoleno vše... Václav Klaus st. ovšem útočí na již poraženého kandidáta.
Pointa je ovšem ještě v něčem jiném: byl to právě Václav Klaus st., kdo roku 2003 jmenoval Jiřího Drahoše profesorem a kdo mu v roce 2012 udělil medaili Za zásluhy v oblasti vědy.