Dva mladí Rusové vyrazili do Anglie, protože obdivují anglickou gotiku. Sami, bez partnerek. Taková pánská jízda za ostrovní gotikou, řeklo by se. Jsou docela bohatí, jelikož letenka z Moskvy do Londýna pro ně moc neznamená: navštívili, podle vlastních slov, jen jedinou gotickou památku. A hned zas letěli zpět. Jejich cílem byl „sobor“, jak řekl v ruské státní televizi jeden z nich, „sobor“, tedy katedrála v Salisbury. Muž s tupou vojáckou tváří recitoval zpaměti číslo, kolik metrů měří věž katedrály – evidentně znalec!
Britské katedrály ostatně zaujaly i Karla Čapka, který jim věnoval ve svých Anglických listech celou kapitolu. Ruští kulturní turisté (neboli kulturisté – zaměstnáním jich obou je, jak řekli, podnikání v oboru fitness) to však berou pozvolna, opatrně, po jedné, na tu další katedrálu se přiletí podívat asi až příště.
Jsou to odborníci ve fitness a znalci britské gotiky (jaká kalokagathia!) – ale jsou to popletové, oba dva. V nijak velikém Salisbury (40 000 obyvatel) docela zabloudili a ne a ne najít katedrálu, jejíž věž (je ostatně, jak sami řekli, vysoká 123 metry), se tyčí do daleka a ovládá obzor... Zabloudili do právě opačné části města, shodou okolností k domu, kde bydlel bývalý ruský agent Sergej Skripal. Stopy téhož jedu zvaného novičok, který otrávil Sergeje Skripala a jeho dceru, se našly i v jejich hotelovém pokoji.
Musím říct, že vystoupení obou kulturistů mě uklidnilo; člověk má sklon se Rusů bát – jeví se jako obrovská, všeho schopná a dokonale organizovaná síla. A oni sami také rádi pouštějí hrůzu. Vojenské cvičení s 300 000 účastníků, které právě probíhá, je toho dokladem (největší cvičení, jaké kdy v celých svých dějinách uspořádalo NATO, mělo asi 60 000 „bojujících“). Ruská gobbelsovská propaganda je cosi neuvěřitelného (a její úspěch u průměrných obyvatel je ještě neuvěřitelnější!) – ale pokud je Rusko schopné předvést celému světu takto trapné představení se dvěma kulturisty, evidentně překvapenými, že je byl někdo schopen odhalit, není to, myslím, s ruskou mocí a všemocí tak zlé.