Očití svědkové prý viděli, jak hrob soudruha Karla Marxe na londýnském hřbitově v noci svítí zelenkavou září; to Marx bledne a zelená vzteky: pomníky v nadživotní velikosti mu staví Čínská lidová republika, jasně ta nejkapitalističtější země na světě.
A to dokonce v jeho rodišti, v Trevíře, což je k nevíře.
Sociální demokracii, tedy straně, kterou Marx založil, pomník nepomohl. Že Křesťanskosociální unie (CSU) v nedělních (14. 10. 2018) volbách ve Svobodném státě Bavorsko neobhájila nadpoloviční většinu a bude muset vládnout s koaličním partnerem – to není nic zvláštního, to se jen Bavorsko zcela přirozeně vyrovnává s ostatní Evropou. Ale ještě větší důkaz, že Bavorsko je normální součást Evropy, spočívá v tom, že i v této svébytné zemi ve volbách kromě CSU rapidně ztratili i sociální demokraté.
Sociální demokracie již za chvíli na smetisko dějin se uchýlí.
Podívejme se na naši ČSSD! Volby od voleb je výsledek strany zoufanlivější, teď ze třinácti senátorských postů obhájila jen jeden, loď se potápí, ale na palubě se – ne tančí, nýbrž pokračují jiné zábavy, totiž vzájemné hádky. Partaj si dokonce zorganizovala referendum mezi členy, jestli má vlézt do vlády s hnutím Andreje Babiše, je ve vládě tři měsíce a někteří vlivní funkcionáři závistivě pokukující po ODS, která takové angažmá odmítla a hlasů jí přibývá jako hub po dešti – žádají odchod z vlády referendum nereferendum. Předseda strany Jan Hamáček ve veřejnoprávní televizi napadá severočeské spolustraníky, že ve svém kraji mají problémů dost a dost, ale řeší situaci Maďarska. A že bude napříště tvrdší. Když hodný a od povahy mírný člověk volá, že bude drsnější, je to zpravidla jeho úplný konec.
ČSSD nevolit, neumí to osolit.
Pár týdnů trvala ČSSD na svém kandidátovi na ministra zahraničí, Jan Hamáček, dočasný ministr zahraničí, mezitím – moc hezky – promluvil i na Valném shromáždění OSN, pak strana odpor vzdala a podvolí se neústavně jednajícímu tandemu prezident–premiér. Prezident si po tomto vítězství stanovil další cíl, chce ovládnout civilní rozvědku. Jan Hamáček mu zatím klade odpor – ale jak dlouho vydrží? Na krk mu dýchá první místopředseda strany Jiří Zimola, který od začátku zahraničněministerské krize podporoval prezidenta. Prezidenta, se kterým, nezapomeňme, se Zimola spolu s dalšími sociálními demokraty po těch předchozích volbách tajně radil, jak odstranit tehdejšího předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku!
Zimola, Zimola, pojďte, krysy, do kola!
Zimola je drsný muž – ale proč ho volit? Proč volit někoho, kdo sociální demagogii spojuje se stavbou haciendy na Lipně za podivné peníze? To přece dělá kdekdo! Proč volit sociálního demokrata, který se paktuje s komunisty, tedy se stranou, která kdysi na dlouhá desetiletí sociálně demokratickou stranu zrušila a sociální demokraty vraždila a věznila? Pokud chce někdo bolševika, rovnou může volit bolševika, pokud chce někdo demagoga, má tu Tomia Okamuru...