„Česká republika je suverénní stát.“ – Toto prohlášení, pravdivé (jak všichni víme, ale ne všichni si přiznáváme) tak nějak napůl, nečiním tímto já, to řekl předseda vlády Andrej Babiš, konkrétně dnes, na Tři krále roku 2019, v kabaretním (ale já vím, že ne kabaretním – a přece leckdy velice kabaretním) pořadu moderátora Václava Moravce Otázky Václava Moravce. Připadá vám to složité? Základní otázka je až mrazivě jednoduchá: co se musí stát, aby premiér nějakého státu cítil potřebu prohlašovat, že jeho země je suverénní stát?
Kdy naposled řekl něco takového Emmanuel Macron o Francii? Nebo Angela Merkelová o Německu? A zvlášť komicky by to znělo z úst takového Donalda Trumpa: „Make America sovereign again!“
Česká republika je formálně zcela suverénní stát, dobrovolně (na základě referenda) se veliké části své suverenity zřekla ve prospěch jednotné Evropské unie – ale nadto a vedle toho se vůbec jako suverénní stát nechová. Panáčkuje před Rusy a před Číňany, mám z toho velmi hořký pocit.
Velvyslanec cizí velmoci si předsedu české vlády předvolá na kobereček kvůli varování vylovenému oficiálním, k tomu sloužícím, úřadem českého státu před technikou dovezenou z této velmoci, že tato technika je zneužívána ke špionáži.
Přitom to opravdu není žádný objev. Česká tajná služba (tedy ještě ne příslušný úřad pro elektronickou bezpečnost) takové varování vyslovil už před lety. Západní Evropa se telefonní techniky z Číny zbavuje.
V sídle Organizace africké jednoty v Addis Abebě v Etiopii se zjistilo, že kompletní (!) komunikace v sídle této mezinárodní organizace za každý jeden den, která se konala na levně pořízeném zařízení čínské firmy Huawei, byla noc co noc tajně odesílána na dvě adresy v Šanghaji.
Ve Spojených státech amerických už dlouho mobilní telefony značky Huawei používá jen naprostá spodina společnosti, tedy lidé, kteří tím dávají najevo, že jejich telefonování nemá naprosto žádný význam pro společnost ani pro hospodářství USA.
Český premiér mluví o velkých investicích Huawei v České republice, před velvyslancem cizí velmoci se kroutí jako žížalka na háčku. Přičemž vůbec není podstatné, že rozhovor se konal v neformálním sídle předsedy vlády v Průhonicích u Prahy, a ne na čínském velvyslanectví; de facto se totiž konal na čínském velvyslanectví. A jak asi musel tento rozhovor vypadat, když čínský velvyslanec se cítil oprávněný vydat na jeho základě jednostranné oficiální prohlášení, ve kterém se český premiér omlouvá, uznává chybu a slibuje nápravu. Jako nějaký úředník z nějaké čínské provincie na pekingském úřadě... Jak říkají čeští sinologové, relevantní čínská média toto prohlášení okamžitě převzala a citovala.
Nyní nás tedy český premiér informoval, že jsme suverénní stát, že čínský velvyslanec lhal, a světe div se, že varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před čínskou špionáží se vláda bude zabývat!
A co? Co bude následovat? Ostrá diplomatická nóta proti, jak sám premiér řekl, „zcela nestandardnímu“ chování čínského „diplomata“? Odvolání českého velvyslance z Číny do Prahy ke konzultacím – alespoň nějaké běžné diplomatické gesto suverénního státu? Zatím bylo jen oznámeno, že ve čtvrtek 10. ledna se má český míinistr zaharničí Tomáš Petříček s čínským velvyslancem „sejít".