Pletichy ve výběrovém řízení jsou u nás, teoreticky, trestné. A kdo se jich dopustí, měl by se zodpovídat. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek to vidí jinak: podle něj jde o chvályhodnou snahu pomoci – i bez jeho vůle a vědomí – ohroženému ministrovi.
Ještě štěstí, že problémy měl ministr dopravy za ANO, a ne ministr obrany. Že Jaroslav Faltýnek, univerzální řešitel problémů ANO, zvyklý, jak říká, jednat okamžitě mandát ne mandát, řešil, s firmou Kapsch a s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), tendr na výběr mýtného! Kdyby se trápil ministr obrany, Jaroslav Faltýnek by, mandát nemandát, dokázal jistě sám od sebe nasadit vojska a vyhrát světovou válku!
Sněmovní debata o Faltýnkově svémocném angažmá byla přerušena, aniž by on sám cokoli podstatného řekl. Vyrobil mlhy, že by to zaplnilo velkou diskotéku, ale k věci nic neřekl. A teď asi čeká, že se na celou věc postupně zapomene.
Orgány činné v trestním řízení u nás nejsou v praxi stejně nezávislé, jako v teorii. Policie a státní zástupce si na hnutí ANO troufli až ve chvíli, kdy Andrej Babiš byl za oceánem (tak trochu obdobně, jako si roku 1997 vnitřní opozice v ODS troufla na Václava Klause, až když byl v Sarajevu) a poslaly do basy jen zastupitele a úředníka z městské části Brno-střed, tedy dva činitele regionální, zatímco Jaroslav Faltýnek a šéf ÚHOS jsou jen v postavení svědků; neboť, jak pravil klasik – nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme. No – neměli chodit na led!