V zásadě platí, že ve skutečně krizové situaci je lepší dělat energická, i když třeba zmatečná opatření než žádná. To ovšem platí jen v politice. Taky že ano! Nejsme na tom u nás zdaleka tak špatně jako lidé v některých zemích, kde vlády nechtěly příliš omezovat veselý život svých občanů.
Ale kolik je u nás stále zmatků, nedořečeností, revokací a uvedení v omyl! Kolik nekompetentnosti! Andrej Babiš jistě přihlíží k názorům epidemiologů, ale ještě víc hledí k radám odborníků na public relations. Zoologické zahrady, zvláště ty menší, žijící jen ze vstupného a z darů, se dostaly do těžké situace – a Češi, kteří mají rádi zvířata, pohotově vybrali miliony pro zoologické zahrady. U něčeho takového ovšem Andrej Babiš nesměl chybět! Vláda posunula otevření zoologických zahrad oproti původnímu plánu téměř o měsíc – další náhlé a nečekané rozhodnutí (a i ten plán byl vynucen tlakem opozice, jinak Babiš rád vládne bez čehokoliv, podle čeho by mohl být kontrolován). Část zoologických zahrad zůstala však včera, v den, kdy už směla z milosti vlády otevřít aspoň své venkovní prostory, nadále zavřená: zahrady nestihly připravit on line prodej vstupenek, což byla podmínka vlády, jakési alibi, pro rychlé otevření: lidé by mohli stát fronty u pokladen a tam se nakazit. Na kolika jiných místech, kam už nás vláda pouští, mohou vznikat fronty a stačí, aby se dodržovaly dvoumetrové rozestupy – u pokladen zoologických zahrad ale ne… Zmatky a nelogičnosti stále a znova dokola. Každý den by se daly uvádět nové příklady.
Kdyby Andrej Babiš řídil nějakou firmu, jako řídí stát, určitě by ji dostal do konkursu.
Ale on firmy reálně neřídí, na to má zaměstnance, on se jen umí firem zmocňovat. A státy se dnes do konkursu nedostávají.