Je sobota 7. listopadu 2020, 5.00 hodin. Pouštím si zprávy Českého rozhlasu Radiožunálu: „Joe Biden, který právě teď promlouvá k národu, zvyšuje svůj náskok v Pensylvánii...“ Stále tedy ještě není rozhodnuto – listuji kalendářem, abych se ujistil, kdy byly volby: v úterý 3. listopadu.
Prosím Boha o pomoc a Pannu Marii o přímluvu: Ať to Joe Biden dotáhne k vítězství a nahradí v Bílém domě Donalda Trumpa. Ještě je totiž teoreticky možné, že Trump přece jen ve volebním klání zvítězí.
Ano, kdybych byl Američan, volil bych jednoznačně Bidena. Všechna kritéria, která jsou pro mě důležitá při rozhodování, potraty, život podle křesťanské morálky, napojení na byznys, zahraniční politika, postup – nepostup proti pandemii koronaviru, americká ekonomika – vše jsem odhodil stranou a rozhodoval bych se podle jednoho jediného kritéria: u koho z obou kandidátů je menší pravděpodobnost, že rozpoutá globální termojaderný konflikt. Fire and fury.
Ano, jestli jsem snad přece jen měl nějaké pochybnosti, kdo z obou by byl lepší (jinými slovy: kdo z obou kandidátů by byl menší zlo), tak to, co se děje od úterka, mě úplně zbavilo jakýchkoli pochybností. Donald Trump je větší zlo. Charakter a povaha člověka se nejlíp pozná z toho, jak umí přijmout prohru. Donald Trump je lidsky nezralá osobnost, nedospělý člověk, rozmazlený fracek, který, pokud není po jeho, dupe, kouše, škrábe, ječí. Co si myslet o člověku, jehož stoupenci vybavení střelnými zbraněmi přijdou před lokál, kde se sčítají hlasy, a dožadují se vstupu dovnitř – a on to neodsoudí, on je nevyzve ke klidu, on se od něčeho takového nedistancuje? Co si myslet o „státníkovi“, který ve chvíli, kdy se v nějakém státě začne vyvíjet sčítání hlasů v jeho neprospěch, požaduje zastavení sčítání – a hození nesečtených, ovšem legálně a podle platných zákonů podaných hlasů do koše?
Pane Bože, pokorně tě prosím, chraň nás před Donaldem Trumpem. Amen.