Donald Trump to těm, kdo se chytili do pasti jeho demagogie, nedělá snadné. Všimli si jsme si, že ve státě Georgia došlo, jak si Trump přál, k přepočítání hlasů (ovšem k tomu by došlo i bez Trumpovy žádosti, protože přepočítání při malém rozdílu mezi prvními dvěma kandidáty nařizuje i tamní státní legislativa). Ale výsledek Donalda Trumpa nepotěšil: ukázalo se, že skutečně nebyly započítány některé hlasy, ovšem šlo o omyl, chcete-li o nepořádek, a nikoli o podvod – nezapočtené hlasy totiž patřily jak Trumpovi, tak Bidenovi… A ještě smutnější – pro Trumpa – byl rezultát přepočítávání: výsledek voleb v Georgii se nezměnil, jen tenký rozdíl ve prospěch Joe Bidena se ještě více ztenčil, ovšem zůstal zachován, Biden tedy i v Georgii nadále bere hlasy všech volitelů. A smůlu má Donald Trump i v tom, že nemůže jako organizovaný podvod označit i samo přepočítávání – státní správu ve státě Georgia totiž mají v rukou republikáni… Jak v takové situaci Donald Trump zareaguje? říkal jsem si. Uzná alespoň na úrovni státu Georgia, že volby prohrál? Kdepak! Donald Trump nikdy neprohrává! Požádal o nové (tedy již třetí) spočítání georgiánských hlasů! A bude se přepočítávat a přepočítávat, tak dlouho, až bude Donald Trump vítězem!!!

V Pennsylvánii soud Trummpovi žalobu odmítl s tím, že nebyly předloženy žádné důkazy. Čekají nás ještě některá „trumpovská“ přepočítávání? Pravděpodobně ano, ale náskok Joe Bidena je tak velký, že by nesmrtelný Donald musel nově získat tři nebo čtyři státy, což je nepravděpodobné. Jak je to celé absurdní! Je stále ještě důvod se modlit se za to, aby nás Pán Bůh chránil před Donaldem Trumpem.

Volební pravidla si jednotlivé státy stanovují po svém, a silně se navzájem liší – někde si žadatel o přepočítání musí tento náročný proces zaplatit, nejde na vrub místních daňových poplatníků, jsou to miliony dolarů. (Vůbec: státy USA nejsou zdaleka tak sešněrované normativy z Washingtonu, jako jsou státy EU sešněrované z Bruselu.) Takže Donald Trump, i když jeho sponzoři zatím sypou, zdá se, bude někde s žádostmi o přepočet šetřit…

Jeho stále pilně pracující tým, jak se zdá, myslí víc na soudy, včetně soudu Nejvyššího, anebo na nějaké právní skrčky. (Vůbec mi připadá, že už ani sami jeho právníci nevěří, že Trump vyhrál, ale mají rozpočet, tak žalují a žalují, peníze jim běží...) Například že v některých státech, tam, kde místní zákonodárný sbor ovládá Republikánská strana, by se hlasování voličů nahradilo hlasováním státního Kongresu.

Před něčím takovým nás, nejen Američany, nýbrž celý svět, Bože, také tě moc prosím, chraň, protože to by rozkymácelo celý systém demokracie v nejmocnější zemi světa. A následky něčeho takového nelze dohlédnout.