Když se Andrej Babiš – v záběrech komerční televize – loučil se Strakovou akademií, předal svému nástupci na uvítanou osobní dopis (v modrých deskách); a že prý doufá, že Petr Fiala zase napíše psaní svému nástupci – a tak vznikne nová tradice; osobní dopisy nástupci nechávají, jak známo, na stole v Oval Office američtí prezidenti…
Co asi Andrej Babiš mohl svému nástupci psát? Na poslední chvíli jsem vám, pane předsedo, nachystal několik nášlapných min, není to žádné tajemství, všichni o nich vědí. Od března vám začne platit vyhláška o povinném očkování, také seniorů, kterou jsme stihli přijmout – a věru nemálo mých oblíbených staroušků, které jsem si, dokud jsem vládl, tak pečlivě opečovával, ta vyhláška naštve – ale, pane předsedo, to už bude na vás! Taky jsem nasliboval pěkné zvýšení platů státním zaměstnancům – a vy je, pokud budete chtít dodržet své předvolební sliby o (aspoň částečném) zabrzdění rostoucích státních dluhů, budete muset přinejmenším zmírnit. Jednak se vám bude asi špatně vládnout, když ministerští a jiní podobní úředníci budou žít s vědomím, že za jiné vlády by měli peněz víc, ale hlavně, moje spřízněná média už se postarají, aby se všude říkalo, že jste nelida, že berete peníze hasičům a zdravotníkům, vždyť oni se o nás při pandemii tak obětavě starali, a vy je teď okrádáte! (Ale já vím, že neokrádáte, jen jim přidáte o něco míň, než jsem já nasliboval, případně někomu nepřidáte vůbec – ale víte, co bude křiku? Už se na ten koncert těším.)
Inu, pane předsedo, mohl by Andrej Babiš Petru Fialovi napsat, kdyby byl upřímný, je to stará pravda, že žádný seriózní politik není s to splnit, co ten neseriózní nasliboval.
Další hrdina naší doby je Josef Středula, nejvyšší český odborářský boss. Ten dopis Petru Fialovi nenapsal, zatím žel ještě neodchází. Po celou dobu Babišovy vlády se Středula držel zkrátka; byl za solidního. Teď vyrazil do boje proti Fialově vládě. Lidé jsou naštvaní, hlásí Středula, cítí se podvedení, chtějí po nás, abychom zorganizovali protesty. A když naštvaní nejsou – každý rozumný člověk musí přece pochopit, že donekonečna se stát zadlužovat nedal, že někdy to muselo skončit – tak jen dokola opakujme, že naštvaní jsou, on je ostatně někdo naštvaný vždycky, a až lidi dost vyhecujeme, svoláme proti vládě demonstraci na Letnou! Ne, zatím ještě ne, teď by tam přišlo málo lidí.
Zdá se, že současná vláda pětikoalice, která tak brilantně vyhrála svou první válku, válku se Zemanem, má před sebou ještě podobných – a horších – bitev víc. Jak jinak.