Kdykoli vidím ve zpravodajství záběr na expremiéra Andreje Babiše u řečnického pultu v Poslanecké sněmovně, vždycky si říkám: Ale pane expremiére, co tam děláte, vždyť jste přece řekl, že pokud byste měl být opozičním poslancem, tak poslanecký mandát složíte a vykonávat jej nebudete – takhle dodržujete slovo? Ovšem pan expremiér Babiš by mi mohl odpovědět: Některé slovo sice nedodržuji, některé zato ano, a vydatně; taky jsem řekl, že Poslanecká sněmovna je žvanírna, která zbytečně komplikuje vládě vládnutí, a teď jsem to dokázal. Mluvil jsem pro nic za nic déle než tři hodiny v jednom kuse!

Samozřejmě není nikdo, kdo by sledoval obstrukční debatu celou, a naprostá většina občanů, myslím, ji nesleduje vůbec. Já jsem si z ní poslechl jen – relativně – malý kousek, takže nemohu soudit o celku, ale v tom, co jsem slyšel, mě překvapilo, že byli poslanci obou táborů, tedy konkrétně ti vládní a ti z hnutí Ano, k sobě docela zdvořilí. Tedy až na výjimky: Andrej Babiš poslal protistranu do blázince a Ivan Adamec konkrétně do Kosmonos (u Mladé Boleslavi).

Zaujalo mě, jak vládní poslanci opakovaně ujišťovali, že opozice má na obstrukci právo – no aby ne! I ti dnes vládní zákonodárci si, dokud seděli v opozičních lavicích, obstrukci dopřávali více než hojně… Ale vždyť ono vlastně o žádnou obstrukci nejde! To zase pravila poslankyně za Ano Berenika Peštová; podle ní pokud se mluví k věci, není to obstrukce, ať už se mluví jak chce dlouho.

Faktem ovšem je, že obstrukce to je a že v současné Poslanecké sněmovně se obstruuje víc než v té minulé.

Má obstrukce nějaký smysl? Podařilo se někdy obstrukcí zabránit přijetí nějaké vládní předlohy? Omlouvám se, pokud ano, ale já si na žádný takový případ nevzpomínám. A oceňují voliči opozičních stran obstrukční řečnické výkony svých zástupců, jak se někdy říká? Ani to mi tak nepřipadá: spíš bych řekl, že opozičně naladění občané odsuzují „papaláše“ ty i ony; berou je spíš jako jeden – hodně ošklivý – celek...

O kom se nikde nemluví, to jsou sněmovní stenografky: jak jim asi je, když musejí slovo od slova zaznamenávat řeči, o kterých i ti, kdo je pronášejí, vědí, že nemají smysl? Vyplácí se nějaký příplatek za zaznamenávání obstrukční debaty? „Obstrukčné“? Doufám, že alespoň dostávají příplatek za práci v noci.

Nakonec obě strany prokázaly i jakousi schopnost dohody a ohledu na obecný zájem: z programu mimořádné schůze vybraly pár potřebných předloh, schválily je (například už nebudeme muset ve zdravotnických zařízeních povinně nosit roušky) – a ostatek nechaly na další budoucí obstrukci; tak uvidíme.