Celé lidské pokolení
mělo by víc pokoje,
kdyby bylo to, co není,
a nebylo to, co je,
zpívali Voskovec a Werich – a měli pravdu! Ze stejných kruhů, ze kterých k nám po léta, už po celá desetiletí, zaznívalo, že manželství je přežitek, že instituce manželství je „hrob lásky“, že důležitý je jedině vztah těch dvou lidí a ne „orazítkovaný papír“, od lidí, kteří nás poučovali, že když chtějí žít spolu, je to jen jejich věc, a státu do toho nic není – tak ze stejných kruhů dnes hrozně hlasitě slyšíme, jak je důležité, aby se lidi mohli brát – ovšem lidi stejného pohlaví.

Manželství pro každého? Co je to za otázku? Proč oni musí vždycky přijít s nějakou líbivou, demagogickou frází? MANŽELSTVÍ UŽ PŘECE JE PRO KAŽDÉHO – manželství u nás může uzavřít každý a na jeho sexuální orientaci se ho při tom nikdo neptá! Ovšem uzavřít manželství jako spojení muže a ženy. Spojení muže a muže nebo ženy a ženy není manželství.

Žijí spolu, tak ať spolu žijí, já je posuzovat nechci – je mi to přímo protivné polemizovat o takové věci. A ještě protivnější je mi někoho odsuzovat, že nějakou věc, i závažnou, vidí jinak než já z hlediska své víry. (K takovému odsuzování jsou tu k dispozici jiní a račte se prosím s důvěrou obrátit na ně.)

To, o co tu ale jde, je boj o definici manželství. A my, kteří trváme na současné definici, se jaksi ocitáme v defenzivě. Ale na slovíčku přece nezáleží! Klidně bychom jim to slovíčko mohli přenechat, když se jim tak líbí. Takže řešením by mohlo být, že by se oficiálně vyhlásilo, že manželství je JEN svazek dvou lidí stejného pohlaví – a my bychom si našli nějaký nový výraz. To by bylo taky řešení.

Ovšem „manželství pro každého“? Tak opravdu pro každého! Co naši spoluobčané muslimského náboženství? Proč se taky nehlásí o svá práva? Proč se u nás legislativa neupraví tak, aby nebyli diskriminovaní? Jejich svazky už jsou po staletí uznávána za manželství, i když to není – nebo nemusí být – spojení jednoho muže & jedné ženy! Korán definuje, že jeden muž může mít jednu až čtyři manželky. Proč se taky muslimové nehlásí o svá práva? Vždyť nejen u nás, ale zejména v celé Evropě je jich mnohonásobně víc než homosexuálů! Kdyby přišli se svými požadavky, určitě bych to podpořil!