Před sebou mám nejnovější průzkum volebních preferencí podle agentury Kantar; snažím se příliš se netrápit podobnými průzkumy, ale, samozřejmě, sleduji je. A tento je pravděpodobně poslední v letošním roce, jsou to čísla, se kterými nás výzkumníci propouštějí do nového roku.

Tedy: hnutí Ano 34,5 % – tendence rostoucí. ODS 12,5 % (téměř jen třetina podpory, jakou má hnutí Ano...) – tendence klesající. Ostatní vládní strany: pirátstvo 11,5 % (třetí na pásce), Starostové a nezávislí 7 % dotázaných, a TOP 09 na samé  hraně  vstupu  do  sněmovny  – 5 %. Extremistická (ale ano, zcela jednoznačně extremistická) SPD má podle tohoto průzkumu 10 %.

KDU-ČSL, poslední z pětice vládních stran, průzkum agentury Kantar přisoudil 2 %. Tato stará, velká, tradiční strana se tím ocitá v houfu drobných subjektů, jako je Přísaha či Trikolóra. Ani kdyby do voleb zdvojnásobili podporu, kterou nyní mají, do Poslanecké sněmovny by se lidovci nedostali… Čím to je? Jsou skutečně o tolik horší než Starostové nebo TOP 09? Myslím si, že ne. Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené jejich předsedou Marianem Jurečkou přichází v posledních dnech s jednou iniciativu za druhou – a všechny vedou ke zlepšení sociální situace potřebných; ministr zemědělství Marek Výborný vede statečný boj proti šíleným cenám potravin – a voliči nic. I TOP 09, která má na triku Ministerstvo zdravotnictví se sérií supernepopulárních kroků, je na tom s preferencemi líp – více než dvakrát líp...

Je to skutečně tak, jak jsem kdesi četl, že staří voliči lidovcům umírají – a nové nedokázali oslovit? V očích nevěřících je KDU-ČSL pořád strana klerikální – zatímco aktivním věřícím, zejména v Čechách, už většinou ani nepřijde na mysl, že by KDU-ČSL mohli volit...

KDU-ČSL je ze stran na české politické scéně strana nejvíce regionálně zakotvená: Morava, zejména jižní Morava, ještě tak východní Čechy – a dál skoro nic; na radnice a do hejtmanských kanceláří se lidovci v Čechách dostávají (až na výjimky) vlastně jen jako součást koalic.

Zdá se, že něco podobného tuto stranu čeká i na celostátní úrovni. Pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce už bylo podepsáno pokračování koalice Spolu s ODS a TOP 09 – ale co dál? Bude někdo chtít jít s lidovci na společnou kandidátku i ve sněmovních volbách za dva roky?

Lidovci už jednou ze sněmovny vypadli, ale, což je malý zázrak, komu jinému se to podařilo?, zase se do vrcholové politiky vrátili... Může se takový zázrak ještě zopakovat?