Vážený pane Ivane Hoffmane!
Přátelé mi přeposlali vaše video, a to neměli dělat; video se mi velice nelíbilo: bylo nahráno hezkým a kultivovaným hlasem, ale jaksi textově, věcně, to byl – promiňte prosím – naprostý nesmysl.
Chtěl bych se zastavit u jednoho vašeho tvrzení, které mě – jak to říct? – ano, které mě hořce rozesmálo. Říkáte, že staré věci se nemají zahazovat, ale opravit, že tedy byla chyba, že se po roce 1989 neopravil socialismus, a místo toho se budovalo něco nového. Jenže aby se mohlo něco opravit, muselo to někdy předtím dobře fungovat. Kdy dobře fungoval ten tak řečený socialismus? Myslím, že v padesátých letech, kdy se nejvíce blížil ideálům Marxe, Engelse, Lenina a Stalina. 
Ve škole nás, jsem už starší ročník, učili, že socialismus rovná se společenské vlastnictví výrobních prostředků. Čili – a říkáte to i na jiném místě vašeho videa, chyba byla, že se privatizovalo. Vážený pane Hoffmane, pokud by nebyla provedena privatizace, myslíte, že by mohl nastat tak obrovský rozvoj blahobytu, k jakému po roce 1989 došlo? Většina nás žije ve skutečném blahobytu (jsem starší ročník, dobře si pamatuji, jaké to bylo předtím). Vážený pane Hoffmane, znáte jediný, jen jeden jediný, příklad, že že by národní hospodářství s výrobou a službami ve vlastnictví státu dobře fungovalo? Nebo snad, jako Miloš Zeman, vidíte vzor v komunistické Číně? A pod „opravou socialismu“ si představujete režim, kde by zůstala u moci jako monopolní ovladatel policie, tajné policie, armády, médií a všeho komunistická strana, ale v hospodářské sféře by se zavedla soukromá iniciativa, tedy takzvaný kapitalismus, tedy možnost, aby někdo zbohatl, stal se miliardářem a vlastnil továrny, podniky, letadla, lodě a já nevím co všechno? Opravdu: režim jako v Číně, to je nesporně cosi jako „oprava socialismu“!
Pokud máte pod tím – pro mě spíš komickým – termínem „oprava socialismu“ nějakou jinou představu, no tak sem s ní! Vždyť jste byl po roce 1989 celostátně známým zpěvákem a redaktorem nejvlivnějších novin v zemi, měl jste tedy s tou „opravou“ hned začít! Slova o tom, že byla chyba, že se neprovedla „oprava socialismu“, jsou tak vlastně vaší sebekritikou... Takže nám dvojnásob dlužíte KONKRÉTNÍ vysvětlení, jak byste to – býval byl – tehdy dělal. .
Velice na takový váš návod, na takovou vaši příručku „opravy socialismu“ čekám.
Anebo ani ne. Z nesmyslu by mohl vyjít zase jenom nesmysl.
S pionýrským pozdravem
František Schildberger

viz https://www.youtube.com/watch?v=F7CAhb0mj1k