Způsob, jakým kancléřka Angela Merkelová odpískala jakýkoli odpor proti stejnopohlavním manželstvím a jejich možnosti adotovat děti, mi bere dech.

A i pro naši politickou scénu je to posun velmi významný, důležitějšího souseda než Německo totiž naše země nemá.

Co je nejhorší, a to si mnoho křesťanů stále neuvědomuje, „samo od sebe“ se to nikdy nezastaví!

Začátkem tohoto měsíce (červenec 2017) vyšla zpráva, že švédský premiér Stefan Löfven požaduje, aby všechny pastorky a pastoři švédské státní luterské církve oddávali páry stejného pohlaví. Švédská církev sice stejnopohlavní svatby už zavedla, ale dosud respektovala výhradu svědomí některých svých služebníků, kteří tuto praxi odmítali. Nadále, říká premiér, budou odmítači propuštěni – a na pastorky a pastory budou ordinovány jen osoby, které se k uvedené praxi přihlásí.

Ale ani to nebude konec.

Musíme se připravit na to, že se v horizontu let až desetiletí buď přizpůsobíme (ale to už nám nebude příslušet nazývat se křesťany), nebo se dostaneme na společenský okraj v pozici jakýchsi kazisvětů a nepřátel lidu.

Abych příliš neteoretizoval, vztáhnu, jako zvolený představitel místní samosprávy, svou úvahu na sebe.

Odhaduji, že ČR bude německý příklad následovat, také díky trvalému tlaku Evropské unie, v horizontu asi pěti let.

Uvažujme, čistě teoreticky, že bych byl ještě starostou.

1. Ve svém projevu při vítání občánků říkám, že dítě potřebuje mámu a tátu. A vyjmenovávám role obou pohlaví. Dále přeji chlapcům a děvčatům, odlišně, jak mi můj rozum velí. Tyto a další pasáže budu muset z projevu vypustit, nechci-li čelit stížnostem a možné žalobě.

2. Budu muset mlčet, bude-li v tomto duchu probíhat výchova ve škole.

3. Jakmile se věc uzákoní, budu stát před volbou, zda sezdat dva muže či dvě ženy. Registrovaný pár již v obci máme. Zákon bude hovořit jasně. Možná dostanou církve výjimku. Ale se starosty se nikdo bavit nebude.

Ano, již dnes sezdávám i třikrát rozvedené páry. Asi také pokřtěné katolíky, kteří se berou neplatně (o tom se zpravidla nedozvím).

Ale stejnopohlavní sňatek představuje jinou kvalitu. Odporuje přirozenému zákonu, podle mé víry přináší do společnosti úpadek a rozvrat, o duchovních okolnostech a neštěstí dětí v těchto vztazích vychovávaných nemluvě.

Blíží se doba, kdy se i v mém případě bude lámat chleba.

Pár starostů ve Francii se raději nechalo pokutovat či odsoudit. Většina jejich kolegů, kteří s tím měli problém, pověřila oddáváním radní nebo místostarosty:-).

Nejsem žádný hrdina, ale tolik jsem se naučil, že přicházejí chvíle, kdy má člověk svatou povinnost vydat svědectví.

 

 

Autor je starosta městyse Senomaty ve Středočeském kraji