Vítězem druhé přímé volby českého prezidenta je opět Miloš Zeman. Jeho vyzyvatel Jiří Drahoš zvítězil pouze v Praze, v Libereckém a Královéhradeckém kraji – jinak ve všech jedenácti krajích bodoval Zeman.
Ale jeho vítězství není nijak drtivé. Stačilo by osmdesát tisíc hlasů navíc pro poraženého na úkor vítěze – a Miloš Zeman by na pražském Hradě skončil. Vyjádřeno v procentech činí rozdíl mezi vítězem a poraženým 2,73 % – což je opravdu velmi málo. V absolutním čísle 152 184 hlasů.
Rozhodla velká volební účast, vyjádřená démonickým číslem 66,60 %. Lidé, kteří už dlouho nebyli volit, pocítili potřebu odevzdat hlas pro Miloše Zemana.
Staronový prezident se opírá o podporu těch nejnestabilnějších regionů, těch, kde je největší nezaměstnanost a největší kriminalita, krajů Karlovarského a Ústeckého; rozklikneme-li si volební výsledky na úroveň okresů, opět jsou jeho oporou především okresy v pohraničí; kupříkladu v Jihomoravském kraji má nejsilnější podporu na Znojemsku.
Je neuvěřitelné, kolik signálů dokázal Miloš Zeman vyslat za několik minut svého prvního povolebního vystoupení. Zažertoval, dal kytice a pusinky ženě a dceři, zacitoval hlášku z filmu Pelíšky, vysvětlil, proč jsou čeští novináři pitomci, připomněl, že nezapomíná, jak se k němu kdo zachoval, redaktora České televize Vladimíra Keblůška označil za mutanta a redaktorku časopisu Respekt místo odpovědi na její otázku urazil a ponížil. A řekl, že v příštích pěti letech, jak tak stárne, chce být pokornější a méně arogantní.
Řekl, že v politice se nedá nic dosáhnout bez opory v nějaké politické straně. Za svého současného favorita nepřímo, ale velmi zřetelně označil Tomia Okamuru.
Máme se na co těšit. V příštích letech bude staronový prezident ještě hrubější, ještě destruktivnější, vnese ještě víc negativních impulsů do života české společnosti. „Starého psa novým kouskům nenaučíš,“ komentoval jeho vítězství předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.
Já bych vítězství Miloše Zemana bez nadsázky označil za tragédii.
A cítím se za ni spoluvinen. Takový duch se totiž nevyhání jinak než modlitbou a postem (srov. Mat 17,21) a já jsem se modlil a postil jen velmi, velmi málo.