Miloš Zeman, člověk, jehož politická minulost je pestrá – pestrá jak kontejner se starými hadry, byl tímto národem podvakrát zvolen do nejvyšší ústavní funkce: nevím proč, ale stalo se tak. Nicméně: zvolen byl do funkce s pravomocemi přesně definovanými ústavou, nikoli do funkce absolutního vládce, diktátora. Zeman se však jako diktátor snaží chovat, a to všude tam, kde najde sebemenší příležitost pro takové chování.
Nerespektuje nic – ani své vlastní slovo, kdyby si někdo dal tu práci a sestavil kompendium jeho navzájem si protiřečících výroků (jako to udělali svého času slovenští novináři s výroky Vladimíra Mečiara), byla by to tlustá kniha.
Tak jak by mohl někdo předpokládat, že Miloš Zeman bude respektovat Ústavu České republiky? Nebo snad ústavou zaručenou nezávislost soudů? To teprve ne!
O Zemanově kancléři Vratislavu Mynářovi – a tím vlastně o Zemanovi samotném – řekl bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru s Renatou Kalenskou pro Deník N: „Vykládejte koňovi o čokoládě, když žere seno. Tedy – vyprávějte si s panem kancléřem o ústavě.“
S informacemi o snahách Hradu zmanipulovat justici se nyní roztrhl pytel: a je dobře, že to vychází najevo; v dotyčném pytli bude určitě ještě mnoho dalších případů, které zatím najevo nevyšly.
Týdeník Respekt informoval, že Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se dotýkaly Hradu; sešel se s ním dokonce i ústavní soudce Vojtěch Šimíček.
Mynář i Zeman tvrdí, že nechtěli soudce ovlivňovat, jen informovat. Informovat soudce strana sporu má a může: ne ovšem při tajných schůzkách v soukromí, nýbrž veřejně v soudní síni při procesu.
Ostatně pokud mafián pošle druhé straně sporu prázdnou nábojnici, také to, přesně vzato, není nic jiného než informace: informace o tom, co by se jaksi dotyčnému mohlo stát.
Když mluví o tlaku prezidenta na svoji vlastní soudcovskou práci, je Josef Baxa zcela konkrétní: „Když jsem za ním byl loni na jaře /.../, představoval jsem si, že mu dám jakousi zprávu o tom, v jaké kondici Nejvyšší správní soud je,“ říká. Ale Zeman „začal přednášet seznam mých takzvaných hříchů, to znamená konkrétní rozhodnutí soudu, která se mu nelíbila. Byly to věci z minulosti, věci už rozhodnuté.“ Když předseda jednoho z nejvyšších soudních orgánů hlavě státu připomněl to, co by hlava měla sama především hájit, totiž že soudci jsou nezávislí a že předseda soudu na ně naprosto nemá vliv – a že je to tak správně, zareagoval Zeman jako typický diktátor: „Vy jste šéf, vy to máte zařídit.“
A dokonce Josefu Baxovi naznačoval, když bude hodný, může stát i předsedou Ústavního soudu...
Jak dlouho ještě se budeme dovídat stále nové a nové skutečnosti o neblahém působení Milouše Zemana? Jak dlouho ještě bude tento zcela amorální člověk škodit naší zemi?

 

https://www.respekt.cz/politika/mynar-se-pokusil-ovlivnit-vysoce-postavene-soudce

https://denikn.cz/54570/soudcova-vypoved-o-zemanove-utoku-na-justici-daval-mi-jasne-najevo-jak-mame-rozhodnout-rika-baxa/?ref=tit1