V 18.04 se počet hlasů pro koalici Spolu, kterou jsem volil, přehoupl před počet hlasů pro hnutí Ano a pak už jenom až do konce sčítání rostl až na číslo 27,79 % (z každé nové desetinky procenta jsem měl radost!). Koalice Spolu sice jen velmi těsně, ale zvítězila, porazila hnutí Ano (27,2 %). Vůbec nikdo to vítězství nepředpokládal. (Vlastně předpokládal: předpovídal to Marek Benda v neformálních rozhovorech s lidmi na Tetíně při národní pouti ke svaté Ludmile.)
Výsledek letošních sněmovních voleb vnímám jako veliký Boží dar a sluší se především Bohu děkovat!!! Po 32 letech byla letos dokončena Sametová revoluce, když komunisti, které se tehdy nepodařilo zakázat, dokázali postavili mimo sněmovnu čeští voliči (3,60 % – nezbytné minimum pěti procent v nedohlednu). Za dobrou zprávu považuji i 4, 65 % pro ambiciózní sociální demokraty (budou teď vůbec mít na to, aby zaplatili všechny ty červené demagogické plakáty a billboardy?); doufám, že do Poslanecké sněmovny se značka ČSSD už nikdy nevrátí, stejně tak jako komunisti. Poslanecké lavice nebude zahřívat nikdo z tajuplné Přísahy Roberta Šlachty (4,68 % – mimochodem: i tak měl Šlachta víc než ČSSD) ani z Trikolóry (2,76 %), o Volném bloku (1, 33) ani nemluvě. To jsou všechno přece moc dobré zprávy, stejně tak jako to, že SPD Tomia Okamury (9,56 %) nezískala žádné nové voliče a naopak mírně ztratila.
Jedna věc je vyhrát volby, druhá věc je vyhrát povolební vyjednávání. Ďábelská dvojice Babiš a Zeman ještě předvede, co umí (kolik jen destrukce, lží a útoků různými směry obsahovala odkládaná Babišova povolební tisková konference). Normální reakce prezidenta republiky by byla: ještě v den voleb pogratulovat koalici Spolu, v pondělí přijmout demisi Babišovy vlády a pověřit ji výkonem funkce do sestavení vlády nové a také hned v pondělí jmenovat Petra Fialu premiérem. Místo gratulace vítězi se na hradním internetu objevila jen zpráva, že prezident v neděli přijme Andreje Babiše k už dříve domluvené schůzce. A Andrej Babiš (jak to ví?) oznámil, že povolební rozhovory započne prezident až ve středu… O tom, že skuteční vítězové voleb budou pro dvojici Zeman – Babiš velkým soupeřem, svědčí, že lídři celé pětice stran z obou demokratických koalic, Fiala z ODS, Pekarová Adamová z TOP 09, Jurečka za KDU-ČSL, pirát Bartoš a starosta Rakušan se dokázali ještě v den voleb sejít, přijmout memorandum o vůli dohodnout se na nové vládě a vyzvat prezidenta, aby respektoval vůli voličů a pověřil Petra Fialu sestavením vlády.