Timeo Danaos et dona ferentes (Bojím se Řeků, i když přinášejí dary), říká Laokoon ve Vergiliově Aeneidě, když varuje Trojany, aby nebrali do města obrovského dřevěného koně, údajnou válečnou kořist, v němž se však, jak víme, skrývali řečtí bojovníci. Bojím se Andreje Babiše, i když se chová nekonfrontačně a neagresivně a je najednou samý úsměv, jako při závěrečné televizní debatě ve čtvrtek večer (26. 1. 2023) na Nově.
Není totiž možné zapomenout na Babišovo chování v předchozích dnech.

Poslední předvolební den byl jinak poznamenán především věrohodně podanou zprávou o předčasném a nečekaném úmrtí prezidentského kandidáta Petra Pavla a jeho následným vzkříšením z klinické smrti a útokem na Pavlovy webové stránky. Petr Pavel v úvodu večerní debaty řekl, zcela pochopitelně, že z těchto děsivých událostí nikoho neobviňuje. Já jsem v jiné situaci než on, já mohu klidně obvinit Andreje Babiše a jeho tým – což také tímto činím. Protože právě podobné gangsterské metody jsou Andreji Babišovi vlastní. Babiš se samozřejmě od těchto událostí distancoval a s mírným úsměvem řekl, že ten, kdo to udělal, byl velký hlupák, protože musel vědět, že lidé večer Petra Pavla uvidí na obrazovkách živého. Ale o to přece vůbec nešlo! Šlo o to, psychicky rozhodit oponenta před posledním televizním duelem, na kterém Andreji Babišovi velmi záleželo. A myslím, že kdyby stál proti Andreji Babišovi někdo jiný než voják se zkušeností z války v Jugoslávii, opravdu se mohl z takových zpráv a událostí sesypat a složit…
Jinak sama dramaturgie debaty měla zřejmě vlastenecky za úkol uklidnit rozpoutané celonárodní vzteky: otázky, které moderátor Ray Koranteng kladl, byly jedna prázdnější a zbytečnější, k meritu věcí méně směřující, než druhá – ztráta času. Pokud nějaké části dlouhé debaty byly odborné a věcné, tak se týkaly záležitostí, na které hlava státu nemá téměř žádný vliv: jak bude například prezident krotit inflaci? V celém příštím pětiletém prezidentském období skončí mandát jen jednoho z členů bankovní rady a prezident bude jmenovat nového; tím jeho vliv na inflaci začíná – a končí... To je mlácení prázdné slámy opravdu jedinou alternativou k hrubosti a sprostotě?
Nejvíc mě ale překvapila jiná věc: Andrej Babiš tentokrát nevytáhl z kapsy žádnou sošku Pražského Jezulátka.