Z obrazovky veřejnoprávní televize v živém vysílání mluví předseda SPD Tomio Okamura, nechci ho poslouchat, ale když si zapnu televizi za hodinu, vidím, že žvaní pořád a za dvě hodiny ještě – bez přestávky snad osm nebo kolik hodin, i když je pravda, že postupně stále pomaleji a s častějším upíjením z plechovky Red Bull (sněmovní product placement). Prý si, jak se chlubil už dopředu, nachystal více než sto stran. Sleduje jeho projev někdo? To určitě ne. Myslí si někdo, že Tomio Okamura takto bojuje za důchodce? Tuto otázku nechávám otevřenou…
Vláda přišla s – podle mě nezbytnou – úpravou legislativy nepředpokládající současnou z řetězu spuštěnou inflaci jako se vším ostatním moc pozdě. A jistě jsou namístě i otazníky nad oprávněností užití institutu legislativní nouze. Vláda mi připomíná loď, která pluje sice správným směrem, ale tak neuvěřitelně klikatě, že jsou namístě obavy o její budoucí působení. To politikové ze stran současné pětikoalice už nechtějí být po skončení svého mandátu znova zvoleni!? Zatím to vypadá tak, že Andreji Babišovi postačí, když si jen počká, a vejde do Strakovy akademie hlavním vchodem i všemi ostatními dveřmi…
Ale snad si to babišovci a okamurovci jako při nedávné prezidentské volbě pokazí aspoň do značné míry sami. Připadá mi totiž, že se zase dopouštějí stejné chyby: příliš tlačí na pilu. Jejich nesmyslné přehánění a zběsilý, doslova hysterický slovník snad přece jenom odradí přemýšlející voliče. Je totiž známkou toho, že sami nevěří tomu, co říkají. Možná se někomu nebude líbit, že ho chtějí vyhecovat, a ne přesvědčit, že se chtějí obracet k jeho prodloužené míše, ne k šedé kůře mozkové.
Ale pokud chtějí hecovat, mám pro ně – zdarma – následující návrh: mohli by vystrašit penzisty vidinou mobilizace důchodců do války na Ukrajině – asi takto:
Drzá vládní loupež tisíců korun důchodcům, kteří po celý život pro republiku poctivě pracovali, je jenom první fází skutečné války proti seniorům, kterou už teď připravuje Fialova vláda. Tato asociální a nemorální vládní garnitura chce provést tajnou mobilizaci důchodců, a to nejen mužského pohlaví podle starých ještě komunistických vojenských registrů, nýbrž i žen. Na Úřadu vlády pracuje tajný IT útvar, který pod vedením ministra pro legislativu Michala Šalamouna a ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (oba Piráti) uskutečňuje propojení elektronických zdravotních karet, které v rozporu s platnou legislativou dává k dispozici ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), s částečně legálními, ale i zcela nelegálními databázemi, které o nás vede Ministerstvo obrany Jany Černochové (ODS), a to včetně údajů tajných služeb. Vzniká tak „superregistr“ všech důchodců podle jejich zdravotní způsobilosti, aby se zjistilo, kdo z nich je ještě schopen držet v ruce zbraň, a ti budou posláni jako „kanónenfutr“ na Ukrajinu. Vláda už spočítala, kolik se ušetří na důchodovém účtu, když dvě třetiny těchto „zdravých“ důchodců hned v prvních dnech v uniformě padnou, a podle předběžných výpočtů to má být víc než sto miliard korun za rok. Jednalo by se pochopitelně nejvíc o relativně mladší a fyzicky zdatnější důchodce, zejména sportovce, kteří by jinak mohli pobírali důchod ještě dlouho.

No, teď mám obavy, aby někdo nevzal, v současném pralese dezinformací, tento můj drsný vtípek vážně... Ale to snad přece jenom ne.