Nebudu toho učitele jmenovat, abych jej nevystavil nežádoucí pozornosti, ale sám za sebe dodám, že jeho pedagogický postup, který níže popíšu, považuji za vynikající.
„Tématem dnešní hodiny je upalování čarodějnic ve středověku a v raném novověku,“ zahájil. „Nejdřív bych chtěl dodat, že samu myšlenku usmrcování čarodějnic převzal středověk z antiky, že ji nalezneme v římském právu. Ale úplně nejdřív a především, když máme mluvit o čarodějnicích, tak si tady z vašeho kolektivu musíme zvolit čarodějnici. Kdo bude čarodějnice? Kdo je tady čarodějnice? Navrhněte!“ Rozhostilo se všeobecné veselí a okamžitě zaznívala některá jména. Pedagog každé z nich zopakoval, a podle ohlasu, který to které jméno vyvolávalo, některá opakoval ještě znova, všeobecné veselí se změnilo ve všeobecný hluk, ale jméno jedné dívky se z něj ozývalo stále zřetelněji a začaly zaznívat i důvody, proč právě ona by měla být prohlášena za čarodějnici (nebudu je tu opakovat). „Pojď sem,“ řekl pedagog, „postav se před ostatní – ty jsi čarodějnice. Dneska tě neupálíme, ale takhle nějak to tenkrát začínalo…“
Dnes, v červnu 2023, byla za čarodějnici prohlášena Jana Jochová z Aliance pro rodinu. Zatím ji nikdo neupálil, ale skupina vážených, až velevážených příslušníků duchovenstva ze tří různých křesťanských denominací (katolíci, evangelíci a husité – existuje už ekumenismus nenávisti?) spolu s dalšími známými činiteli podepsala petici, ve které se žádá její pronásledování za její názory, a to včetně vyhazovu z práce (Jana Jochová je zaměstnána jako asistentka poslance za ODS). Petenti se dožadují zamezení přístupu Jany Jochové k lidem, kteří mají v naší společnosti moc, vládní činitelé se s ní a s jejími přáteli nesmějí radit a poslouchat jejich názory. (Signatáři petice totiž s odzbrojující samozřejmostí považují každého ministra a ministerského úředníka/dnici za debila, který/á není s to poznat, jakou od koho dostává radu a jak s ní naložit; k tomu by se museli nejdřív poradit se signatáři petice.)
V celé petici (mnohomluvné a hloupé, čím častěji někdo skloňuje slovo demokracie, tím více je od ní vzdálen) se na pranýř staví jen jedna konkrétní osoba, totiž Jana Jochová.
Je to pochopitelné. Jak ukázal pokus mého známého pedagoga, čarodějnice může být z každé třídy zvolena jen jedna. Až po jejím upálení může přijít na řadu další kandidátka.