Díky stanovení pevného termínu hlasování Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky přijala dnes legislativu znamenající zpomalený růst důchodů. Důchody přitom i nadále porostou! Ale kdyby pokračovala dosavadní legislativa, důchody by narůstaly skutečně absurdním tempem. Dnes odhlasovaná úprava je naproti tomu rozumná a přiměřená. V Senátu má šanci projít bez problémů a snad ji podepíše i prezident.
Ono tomu totiž není tak, že důchodci by byli skupinou obyvatel, která je nejvíc ohrožena bídou: mnohem hůř jsou na tom matky, které samy živí a vychovávají své děti, jedno anebo i více.
Hlasování podle pevně stanoveného termínu se uskutečnilo i přesto, že debata dosud nebyla ukončena; bylo do ní přihlášeno ještě 34 opozičních poslankyň & poslanců, ti tak nedostali příležitost k tématu vystoupit. To vypadá na první pohled hrozně, ale je nepochybné, že zákonodárci obou opozičních hnutí dostali dostatečný prostor, aby mohli říci všechno, co říci chtějí; o důchodech se debatovalo desítky hodin.
Jenže ANO a SPD nechtějí něco říct, nýbrž obstruovat. Nemohou sice demokraticky zvolenou sněmovní většinu úplně odstavit od moci – baví se však tím, že se jí snaží co nejvíc znepříjemnit život. (A občas se podaří vzít jí, v jednotlivostech, i tu moc: například když opozice vytrvalostí v obstrukcích znemožnila vládní většině podpořit účast ve volbách českých občanů žijících v zahraničí, pro něž je leckdy cesta k zastupitelskému úřadu dlouhá tisíce kilometrů; přičemž zejména hnutí SPD si je vědomo, že kdyby hlasovali všichni Češi v zahraničí, zřetelně by to oslabilo jeho volební výsledek…)
Řekl jsem, že opozice se obstrukcemi baví. Jistěže nejenom, také a asi především využívá parlamentní debatu jako prostředek aktivizace svých voličů a získávání nových, ale určitý rys potměšilé zlomyslnosti je – aspoň podle mě – v jejich počínání patrný. Když sleduji třeba šibalský úsměv a současně pokrytecky rozhořčený tón předsedkyně aňáckého poslaneckého klubu Aleny Schillerové, je mi to líto: co jsme to za národ, že něco takového zabírá na tak veliké množství voličů?