V průběhu ledna hospitalizovala Karlovarská krajská nemocnice osm dětí a mladistvých intoxikovaných hexahydrokanabinolem, ve zkratce HHC.

Průběh otravy je velmi individuální; pacienti mohou mít poruchy vědomí či upadnout do bezvědomí, mohou mít nevolnosti nebo „jen“ výkyvy nálad. Mohou být agresivní.

HHC je v Česku legální a prodává se naprosto bez omezení i v automatech, i na internetu, nejběžněji v barevných želatinových medvídcích. Je na výběr z desítek pestře barevných pytlíků v ceně od 200 do 1099 korun; žádná „doporučená dávka“ nikde uváděna není.

Každý náš produkt prochází přísnou kontrolou kvality pod dohledem těch nejlepších z nejlepších,“ hlásá inzerát na internetu. Kontrola kvality čeho? A kdo jsou ti nejlepší z nejlepších? Nejlepší lékaři? Nejlepší chemici? Nejlepší toxikologové? Nejlepší toxikomani?

Hospitalizované děti – to zaujalo i mainstereamová média – a jen díky otráveným dětem se najednou psalo i o tom, kvůli čemu by příslušné úřady a orgány měly už dávno zasáhnout. „Karlovarská krajská nemocnice eviduje nesčetně případů dospělých, kteří kvůli této látce byli rovněž hospitalizováni, mnohé z nich musela do nemocnice dokonce odvézt záchranná služba,“ byla citována mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Jenom Karlových Varech nebo i jinde? Můžeme si domyslet, že i jinde – ale nepíše se o tom.

Nesčetně nemocných – mnozí z nich, tedy ne jen občas někteří, ve vozech rychlé lékařské pomoci – nic? Žádný důvod k zastavení distribuce nebezpečné láky? Ale ano, něco se děje. HHC byl přiřazen na seznam nebezpečných látek. Ale to není seznam zakázaných látek a vůbec to neznamená zákaz prodeje! Ani zákaz prodeje osobám mladším 18 let! Seznam je jenom seznam. Česká legislativa je někdy skutečně OBDIVUHODNÁ. Výrobci a prodejci můžou dál nerušeně vyrábět a distribuovat barevné medvídky. A sanitky mohou dál jezdi & houkat.

Novela zákona se už chystá, snad – snad – by mohla platit ještě někdy letos, ale měla by znamenat jen zákaz prodeje dětem a mladistvým do 18 let – kdo to ohlídá? – a ne těm „nesčetných dospělým“, kteří plní nemocnici…