„Zjevení“

Katechismus katolické církve: Během staletí docházelo ke zjevením, jež se nazývají „soukromá“. Některá byla uznána církevní autoritou, avšak nepatří k pokladu víry. Jejich úlohou není „vylepšovat“ nebo „doplňovat“ Kristovo definitivní zjevení, nýbrž napomáhat k tomu, aby se z tohoto zjevení v určitém historickém období plněji žilo. Za vedení učitelského úřadu církve mají věřící umět rozlišovat a přijímat, co je v těchto zjeveních opravdová výzva Krista nebo jeho svatých pro církev.
Křesťanská víra nemůže přijmout „zjevení“, která si dělají nárok na překonání nebo opravu zjevení, jehož naplněním je Kristus. To je případ některých mimokřesťanských náboženství a také některých novodobých sekt, které se opírají o taková „zjevení“.


Smlouva

V dějepise jsme se učili, jakým způsobem se uzavíraly smlouvy mezi lidmi. Jakých se k tomu používalo různých nástrojů, předmětů a podobně.
Smlouva mezi Bohem a člověkem je daná slovy, svědomím a potvrzená obětí Božího Syna za nás na kříži.
Při přípravě na manželství jsem se snažil dvěma ve víře nevyučeným vysvětlit pravidla této smlouvy, jejímž prvním bodem je „Miluj Boha nade vše a bližního jako sám sebe“ a jejíž součástí je Desatero Božích přikázání. První tři přikázání – Bůh – 1. víra v Boha, 2. úcta k Bohu, 3. slavení neděle jako dne Páně; další přikázání – člověk – 4. rodiče, 5. život, 6. tělesná láska, 7. majetek, 8. pravda, 9. manželství, 10. nezávidět. A právě při Desateru, u třetího přikázání, se díky pravdivosti ženicha výklad zasekl: „Pane jáhen, to nejde – v týdnu dělám od nevidím do nevidím v zaměstnání. Mám králíky, a tak seno, hnůj a tak dále musím dělat v neděli – jindy to nejde.“ „Kolik  máš králíků?“ „Třicet.“ „Vidíš, také dělám od nevidím do nevidím, mám králíků sto a v neděli je jen nakrmím, ostatní dělám jenom ve všední den – a jde to.“ „To není možný!“ „Je, co kdybys zkusil přehodnotit, čím vším trávíš čas, a udělal změnu – v neděli šel do kostela, vzal manželku s sebou, odpoledne na vycházku nebo, až vám dá Pán Bůh děti, na výlet.“ Tvář nevěsty se rozzářila úsměvem: „To by se líbilo i mně.“
Dodržet Smlouvu se vždy vyplatí. Pán Bůh ji dodrží vždy. My ji mnohokrát nedodržíme. Co potom? Proste Pána žně! Aby nám poslal svého dělníka, který nás napomene, který nám ukáže správnou cestu, který nás po ní povede – ne k sobě, ale k našemu Pánu Ježíši Kristu.
Bože, sílo všech, kdo v tebe doufají, bez tebe lidská slabost nic nezmůže; vyslyš naše prosby a nepřestávej nám pomáhat svou milostí, abychom plnili tvá přikázání a vždycky smýšleli i jednali podle tvé vůle. Skrze Krista našeho Pána. Amen.