Slova svatého evangelia podle Jana:
Ježíš řekl: „Já jsem pastýř dobrý. Dobrý pastýř dává za ovce svůj život. Kdo je najatý za mzdu a není pastýř a jemuž ovce nepatří, jak vidí přicházet vlka, opouští ovce a dává se na útěk, a vlk je uchvacuje a rozhání. Vždyť je najatý za mzdu a na ovcích mu nezáleží. Já jsem dobrý pastýř; znám svoje ovce a moje ovce znají mne, jako mne zná Otec a já znám Otce; a za ovce dávám svůj život. Mám i jiné ovce, které nejsou z tohoto ovčince. Také ty musím přivést a uposlechnou mého hlasu a bude jen jedno stádce, jen jeden pastýř. Proto mě Otec miluje, že dávám svůj život, a zase ho přijmu nazpátek. Nikdo mi ho nemůže vzít, ale já ho dávám sám od sebe. Mám moc život dát a mám moc zase ho přijmout. Takový příkaz jsem dostal od svého Otce.“ (Jan 10, 11–18)

Dnešní neděle, pojmenovaná Nedělí dobrého pastýře, nás vede k modlitbám za nová duchovní povolání.
Před třiceti léty nás duchovní otec (spirituál) bohoslovců, když jsme (budoucí stálí jáhni) v prostorách arcibiskupského kněžského semináře diskutovali o tom, že je malý počet mužů, kteří se připravují na celoživotní zasvěcení Bohu a Kristově církvi, uklidňoval svým charakteristickým úsměvem a slovy: „Bratři, Pán Bůh dává vždy dostatečný počet těch, které si volá do služby.“ Tehdy – v roce 1993 – tam bylo 165 bohoslovců. Nad oltářem největší seminární kaple svatých Cyrila a Metoděje bylo věnování kněží – svým následovníkům ve službě.
Co by říkal onen duchovní otec dnes? Kdy je v semináři pro celou Moravu a část Slezska – deset bohoslovců v pěti ročnících? A kaple našich věrozvěstů – tu prý už zavřeli. Myslím si, že by svou větu nezměnil. Dál by tvrdil, že je bohoslovců dost. Proč?
Kolik katolických manželů – otců a matek – opravdově plní své předsvatební Ano na otázku: „Chcete založit rodinu. Ptám se vás před církví a před Bohem: Přijmete děti od Boha ochotně a budete je vychovávat podle Božího zákona?“ Kolik z nich odpovídá následně záporně „Ne“ – už jen při pomyšlení na další Bohem plánované a chtěné, ale mužem nebo ženou nechtěné a neplánované dítě? Kolik rodičů touží, aby se jeho dítě zcela zasvětilo Bohu a jeho službě? Kolik z nich si tuto milost vyprošuje?
Otec biskup – v devadesátých letech minulého století – na prosbu věřících „Pošlete nám kněze“ odpovídal: „Mohu poslat jen ty, které mně pošlete vy.“
Není zázrakem, kdy většinová výchova se soustředí jen na osobní prospěch, povolání se výhradně zaměřuje jen na to co člověka baví, děti se místo hraní a starosti o mladší nebo starší sourozence starají o psa – těch deset mladých mužů, kteří svůj život touží zasvětit Bohu a pastýřské službě?
Jeden starý farář, o kterém se tvrdí, že svými slovy a příkladem přivedl ke kněžství více mužů, říkal: „Budete mít tolik a takových kněží, kolik a jaké si u Pána Boha – na přímluvu Panny Marie – vyprosíte.“ Pán Ježíš říká: „Proste a bude vám dáno.“ Na dnešní Den modliteb za duchovní povolání je uvedena modlitba o. Vojtěcha Kodeta: „Matko vtěleného Slova a snoubenko Ducha Svatého, tys naslouchala Božímu slovu a uchovávala ho ve svém srdci. Nauč nás rozjímat o Božích záměrech s naším životem a nechat se vést Duchem Svatým. Spolehlivá průvodkyně na cestě víry, naděje a lásky, pomoz rodičům, aby své děti vedli k opravdovému životu podle evangelia, a tak je připravili k velkomyslné odpovědi na Boží volání. Matko každého „Ano“ vůči Bohu, pokorně tě prosíme za mladé lidi, aby tak jako ty měli odvahu se zcela zasvětit Bohu a jeho službě. Amen.“
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za naše duchovní pastýře. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, dnešního světce sv. Anselma, učitele církve, andělů a všech svatých prosíme o požehnání pro všechny, kdo mají podíl na pastýřské službě. Daruj Církvi nová a trvalá duchovní povolání – ke tvé větší a trvalé cti a slávě. Skrze Krista našeho Pána. Amen.