Slova svatého evangelia podle Jana:

Ježíš řekl svým učedníkům: „Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest na mně, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla ovoce ještě více. Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil. Zůstaňte ve mně, a já (zůstanu) ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, nese mnoho ovoce, neboť beze mne nemůžete dělat nic. Kdo nezůstane ve mně, bude vyhozen ven jako ratolest; uschne, seberou ji, hodí do ohně – a hoří. Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li ve vás moje slova, můžete prosit, oč chcete, a dostanete to. Tím bude oslaven můj Otec, že ponesete mnoho ovoce a osvědčíte se jako moji učedníci.“ (Jan 15, 1–8)

 

Co určuje nebo formuje život člověka? Dnes jsou to různé typy elektrických krabiček a jejich obsah. Většina (zvláště mladých) lidí je má stále u sebe a v každé volné chvilce do nich koukají a přijímají jejich obsah. Čeho je tam víc? Toho, co člověku pro jeho věčný život prospívá, nebo ne?
Pro křesťana by mělo mít první místo to, co pomáhá k věčnému životu.
Jedna z věcí, které měly velký vliv na život lidí před vstupem výše zmíněných krabiček do kapes a jejich obsahu do myšlení lidí, byla přísloví. Většina přísloví má biblický základ. S dnešním evangeliem má souvislost toto: „Roste jako dříví v lese.“ Kdybychom nechali takto růst ovocné stromy – bez hnojení, stříhání, šlechtění a tak dále – přinesly by mizerné nebo žádné ovoce.
Jedna z mnohých možností, jak dosáhnout dobré úrody v duchovním životě, je nechat se povzbudit příkladem svatých. Oni žili evangelium a celá Církev Kristova to potvrdila. Oni byli pevně spojeni s kmenem – Kristem a přijímali s pokorou Otcovo čistění a odřezávání… A přinesli velký užitek – nejen pro sebe.
Na dnešní neděli před začátkem mariánského měsíce května jsou tři svatí – ctitelé Panny Marie:
Svatý Ludvík Grignion de Monfort (1973–1716) – papežem jmenovaný apoštolský misionář Francie. Učil cestě svatosti vedoucí k Ježíši skrze Marii. Jeho kázání byla plná vlastních zkušeností s Boží láskou a Mariinou mateřskou péčí a přiváděla k víře tisíce duší. Doporučoval denní svaté přijímání a mariánskou úctu. Učil cestě, kterou šel sám: „Skrze Marii k Ježíši.“ Učil, že čím víc je naše duše oddána Marii, tím víc se odevzdává také Ježíši Kristu. Poukazoval na to, že v takové formě zbožnosti lze vidět dokonalou obnovu křestních slibů a závazků. Věřící se v ní odevzdává Panně Marii, aby skrze ni zcela patřil Kristu. Panně Marii proto, že byla nejvhodnější cestou, kterou si sám Ježíš vyvolil, aby ho spojila s námi a aby on nás přijal k sobě.
Svatá Jana Molla (1922–1962): „Ježíši, dej mi vytrvalost v tom, co jsem si stanovila, a učiň, abych vždy plnila Tvou vůli.“ To bylo modlitbou patnáctileté Jany a podobně potřebujeme prosit i my. I když měla již tři děti, odmítla při posledním těhotenství operaci, která by sice jí zachránila život, ale dítě, které čekala, by o život přišlo. Plně si vědoma situace byla rozhodnuta pro záchranu svého dítěte, bude-li třeba, obětovat svůj život. To potvrdila znovu před porodem. Po narození Emanuely následovaly neutišitelné bolesti z důvodu infekce a porodních komplikací. A ona ve svých 39 letech pro lásku zemřela.
Svatý Petr Chanel (1803–1841). Kněz, misionář, člen družiny Panny Marie, mučedník. Vše podrobně můžete přijmout v elektrické krabičce na www.catholica.cz.
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za příklad svatých. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů a všech svatých prosíme o to, abychom skrze modlitbu svatého růžence byli stále pevně spojeni s Tebou, poznali a plnili Tvou svatou vůli. Skrze Krista našeho Pána. Amen.