Slova svatého evangelia podle Jana
Ježíš řekl svým učedníkům: „Jako Otec miloval mne, tak já jsem miloval vás. Zůstaňte v mé lásce. Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce. To jsem k vám mluvil, aby moje radost byla ve vás a aby se vaše radost naplnila. To je mé přikázání: Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život. Vy jste moji přátelé, když děláte, co já vám ukládám. Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co dělá jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, protože vám jsem oznámil všechno, co jsem slyšel od svého Otce. Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás a určil jsem vás k tomu, abyste šli a přinášeli užitek a váš užitek bude trvalý. Potom vám Otec dá všechno, oč ho budete prosit ve jménu mém. To vám přikazuji: Milujte se navzájem.“ (Jan 15, 9–17)

V prvním čtení svatý Petr, naplněný Duchem Svatým, ukazuje, jak je důležité neklanět se člověku, ale na prvním místě se vždy klanět Bohu a děkovat mu za všechno dobré, co máme (Sk 10, 25–48). To potvrzují slova žalmu – Za záchranu vděčíme Hospodinu. Jak jsem na tom s chválou a vděčností vůči Pánu Bohu? Co je náplní mých modliteb?
Obsahem druhého čtení (1Jan 4, 7–10) a evangelia (Jan 15, 9–17) jsou slova apoštola a Pána Ježíše o skutečné LÁSCE. Jak jsem na tom? Co říkám těm, které mně Pán Bůh svěřil? Jak se k nim chovám? Co říkám v modlitbě – rozhovoru – Bohu? Jak se k němu chovám?
Nedávno jsem byl svědkem tohoto úkazu, který v současnosti – Bohu žel – není ojedinělý. Dojel nákladní vůz a začalo skládání dovezeného zboží. Po chvíli řidič otevřel dveře kabiny a láskyplným úsměvem říká: „Miláčku, musíš ještě chvilku počkat, za chvilku pojedeme dál.“ Příjemce nákladu se zeptal: „Vy tam máte manželku?“ – „Ne, mám tam našeho domácího mazlíčka, našeho Punťu.“
Jak naplňuji slova dnešního evangelia o lásce? Nejdůležitější přikázání – v kterém je celý Zákon a Proroci– zní: „Miluj Boha nade všechno, celým svým srdce, celou duší a bližního miluj, jako sám sebe“ (Mat 22, 37 – 40; Lev 19, 18). O zvířatech tam není ani slovo. To neznamená, že je nemáme mít rádi, ale nesmí být na prvním místě. Zvířatům patří místo třetí – první místo patří Pánu Bohu. Na druhé místo patří lidé – včetně mě samého. A krásné třetí místo patří zvířatům, která Bůh stvořil pro člověka, aby se jeden mohl radovat z jejich krásy a jiný zas ze svíčkové a řízků.
Dnešní den je zasvěcen díkům a prosbám za pronásledované křesťany. Pán Ježíš řekl svým učedníkům, že budou lidmi tohoto světa nenáviděni (srov. Jan 15, 18). Pronásledovaní křesťané přinášejí trvalý užitek – stále platí, že krev mučedníků je semenem nových, věřících křesťanů.
Je velmi nutné pronásledovaným křesťanům pomáhat – jakýmkoli způsobem, především modlitbou a dnešní sbírkou.
Příští neděli budeme děkovat maminkám za dar života a za vše, co dělají pro své dítě. Na prvním místě toto patří Matce Boží a matce nás všech – Panně Marii. Na druhé místo patří naše „osobní“ maminka. Na třetí místo bych si dovolil dát budoucí matky – aby toužily po dětech, dobře je vychovaly a prosily Boha, aby si jejich děti povolal do duchovní služby.
Příklad pro povzbuzení k modlitbě: „Jeden muž přejel svým autem dítě. Předpověď lékařů byla zdrcující – vaše dítě do několika dnů zemře. Naprosto zdrcený sedí doma a pláče. Najednou přichází jeho tříleté dítě, bere ze stolu růženec a beze slov mu ho podává. Toto němé gesto bylo počátkem prosebné modlitby dalších stovek prosících o přímluvu Panny Marie. Za tři týdny si muž odváží zraněné dítě z nemocnice naprosto uzdravené a lékaři netají svůj údiv.
U kolika našich dětí, vnoučat je ohrožen nebo ztracen věčný život? Co pro jejich záchranu děláme?
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za možnost milovat a přinášet trvalý užitek. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů a všech svatých prosíme o to, abychom v této snaze, skrze modlitbu svatého růžence vytrvali. Skrze Krista našeho Pána. Amen.