Podle svědectví Benedikta XVI. existovala ve 30. a 40. letech 20. století řada děl, jež na základě evangelií líčila život Ježíše Krista. Od 50. let pak však lze vidět, že se rozevírá trhlina mezi „historickým Ježíšem“ a „Ježíšem víry“. Historicko-kritické bádání dalo posléze vznik situaci, kdy výklad historických faktů byl natolik subjektivní, že se obraz faktického Ježíše zamlžil, ba rozplynul. „Jako společný výsledek všech těchto pokusů,“ říká Benedikt XVI., „zůstal dojem, že o Ježíši toho s jistotou víme jen málo a že jeho podobu zformovala teprve dodatečně víra v jeho božství.“
 
Za tohoto stavu věcí, po Rudolfu Schnackenburgovi, přichází dnes Benedikt XVI., aby vydal svoje osobní svědectví o podobě Ježíše Krista, jak jej spatřil při svých soukromých teologických studiích. Navazuje přitom na katolickou exegezi (která se opírá o historicko-kritické bádání), inspirovanou kanonickou exegezí (v podstatě čtením jednotlivých textů Bible v jejím celku), rozvinuvší se v Americe asi před třiceti lety.

Z předchozího je zřejmé, že kniha Benedikta XVI., či spíše Josepha Ratzingera Ježíš Nazaretský je nanejvýš potřebná a že vyplňuje mezeru danou hladem po autentickém Ježíši (hladem, který tu existuje jak ve světovém měřítku, tak i ve specificky pokomunistickém českém prostředí). Nepodává pouhá historická fakta, nýbrž ukazuje, jak se splétají ve Slovo Boží, jímž Ježíš a jeho životní příběh je.

Proto má smysl číst evangelia (a Bibli vůbec) s Benediktem XVI., text je erudovaným exegetickým rozborem založeným na detailní znalosti faktů i pramenů, podaným tak, aby byl srozumitelný a přístupný co nejšířeji, aniž by cokoli podstatného zjednodušoval či opomíjel.

Benedikt XVI. touto knihou zprostředkovává současnému čtenáři hlas Bible, hovoře k němu tak, jak je čtenář zvyklý, klidnou promluvou střízlivého rozumu. Přichází postupně s jednotlivými částmi své christologie, podle závažnosti témat zpracovávané se zřetelem k jemu vyměřenému času. První díl začíná Ježíšovým křtem a je doveden až k dramatické, významové i teologické pointě, zmrtvýchvstání ve druhém dílu. (V plánu je ještě třetí část, zpracovávající Ježíšovo dětství.) Oba díly knihy Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský vyšly nyní souborně česky péčí nakladatelství Barrister & Principal (Brno 2011).